Безводен януари в Кипър

  • 22 януари 2024 13:35

  • 666
  • 1
Безводен януари в Кипър
© Novini.bg/ Canva

Кипър преминава през година на суша, като ситуацията с водните му ресурси е тревожна, алармираха от Министерството на земеделието и околната среда. Язовирите в страната в момента са запълнени едва под половината от обема им, а януари се очертава като най-безводният за последното десетилетие.

Януари е критичен за състоянието на водните запаси в страната, тъй като той заедно с февруари са месеците с най-много валежи, но притокът на вода в язовирите досега е незадоволителен, посочиха експертите.

В резултат към момента пълнотата на водохранилищата достига само 45% от обема им, при 67% през същия период миналата година.

Кипър e в челото на ЕС със 100% усвояване на европейските средства

Освен това според прогнозите на Метеорологичната служба не се очакват обилни дъждове в скоро време, предаде БНР.

В зависимост от развитието на ситуацията, възможно е тази година да бъдат намалени количествата вода от язовирите, разпределени за нуждите на селското стопанство, предупредиха от министерството. Като алтернативен вариант за осигуряване на напояването се насърчава максималното използване на рециклирани отпадъчни води.

Петте завода за обезсоляване на морската вода са в пълна експлоатация и чрез тях ще се доставя питейна вода, така че градовете и особено туристическите центрове през летния сезон няма да страдат от безводие, подчертаха от министерството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
666 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.22 | 15:42

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини