Лондон: Износът на Украйна през Черно море се е увеличил след края на зърнената сделка

  • 22 януари 2024 12:43

  • 660
  • 2
Лондон: Износът на Украйна през Черно море се е увеличил след края на зърнената сделка
© Pixabay

Украинските пристанища са изнесли повече селскостопански продукти през декември 2023 г., отколкото във всеки друг момент от началото на инвазията на Русия. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13559

Отебелязва се, че този факт почти сигурно се дължи на повторното отваряне на основните черноморски пристанища на Украйна и създаването на едностранен канал за износ.

Настоящият износ е надхвърлил месечните обеми, постигнати по време на Черноморската инициатива за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която беше обект на руски инспекции.

Полша обмисля да въведе лицензионен режим за селскостопански стоки от Украйна, подобен на този с България и РумънияПолша обмисля да въведе лицензионен режим за селскостопански стоки от Украйна, подобен на този с България и Румъния

За пет месеца 469 кораба са били натоварени на украински пристанища

Британското разузнаване посочва, че Украйна е постигнала това, защото до голяма степен е попречила на руския черноморски флот да оперира в западната част на Черно море, където е изложен на риск от украински ракети и морски дронове.

Пазарното доверие е засилено допълнително от намалението на застрахователните премии с посредничеството на Великобритания чрез застрахователния пакет Unity Facility и новината, че Турция, Румъния и България са сформирали сили за противодействие на военноморските мини.

Функционирането на този експортен маршрут е от ключово значение в дългосрочен план: както за приходите от износ на Украйна, така и като символ, че и двете страни са готови да спрат атаките срещу цивилни кораби и да проправят пътя към намален риск и по-голяма търговия за всички в Черно море, отчитат от британското МО.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
660 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.22 | 15:43

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.22 | 12:58

1
Единствената жертва на края на зърнената сделка беше рашисткият черноморски флот, на който му се наложи да се изтегли към Анапа.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини