Борел: Сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред

  • 22 януари 2024 09:33

  • 673
  • 4
Борел: Сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред
© Gettyimages

Трябва да престанем да говорим за "мирния процес" в Близкия изток и да започнем да обсъждаме по-конкретно възможността за решение на основата на две държави. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Нека започнем да разговаряме за това, което искаме да направим. Повече няма да говоря за мирен процес, а за процес за две държави, добави той. Трябва да започнем да обсъждаме това, което пречи на обособяването на две държави. "Хамас" е една от важните причини, но има и други, посочи Борел.

Трябва да работим с арабския свят за постигането на решение, това е наше морално задължение, макар да е трудно, каза върховният представител. По неговите думи не може да има решение с изселване и избиване на палестинците. Според него сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред, пише БТА.

Първият дипломат на ЕС: Израел финансира създаването на ХАМАС

Осъждаме действията на "Хамас", но мир не се постига само с военни средства. От 30 години този въпрос се обсъжда, без да се постигне решение, отбеляза Борел.

Той допълни, че на днешното заседание са поканени външният министър на Израел и неговите колеги от Саудитска арабия, Египет, Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига.

На отделна сесия външните министри от ЕС ще разговарят със своя палестински колега, уточни Борел. Ще изслушаме всички ангажирани и пряко засегнати от обстановката в Газа, обобщи той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
673 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.22 | 11:52

4
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук-----> use.my/zf32
Емѝ...ДУХАМ НА ЧЕРВЕНИ СФИНЕЕ-МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛ

2024.01.22 | 09:50

2
ИМАМ КЛИП , КАК ПРАВЯ 16 000 МИНЕТА НА ЛЮЛЯКА...ДРУГИ КАК ДУХАМ НА ЛЕВСКИ, РАКОВСКИ И БОТЕВ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР-ЛУДНИЦА..✌

2024.01.22 | 10:09

3
хехехе, люляка надмина рон джереми
Емѝ...КЕ тепаме русхи.. СЛАВА УКРАИНЕ

2024.01.22 | 09:50

1
ИМАМ КЛИП , КАК ПРАВЯ 16 000 МИНЕТА НА ЛЮЛЯКА...ДРУГИ КАК ДУХАМ НА ЛЕВСКИ, РАКОВСКИ И БОТЕВ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР-ЛУДНИЦА..✌

Добави коментар

Водещи новини