Словения изгражда временно съоръжение за посрещане на мигранти на границата с Хърватия

  • 19 януари 2024 19:36

  • 845
  • 1
Словения изгражда временно съоръжение за посрещане на мигранти на границата с Хърватия
© Getty images

Словения ще изгради временно съоръжение за посрещане на мигранти на граничния пункт „Обреже“ на границата с Хърватия в опит да се справи с нарастващия брой нелегални мигранти, съобщи сайтът „Словения таймс“.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1550

Правителството уточни, че причината за тази стъпка е положението със сигурността в региона на фона на липсата на подобрение на ситуацията в страните на произход на мигрантите.

Броят на нелегалните влизания в Словения се е увеличил значително през 2023 г., съобщи вчера правителствената служба за комуникация, обявявайки решението за създаване на съоръжения за обработка на документите на мигранти на границата.

Със 70% повече мигранти са влезли нелегално в Хърватия тази година

Статистиката от полицията сочи, че незаконните преминавания в Словения от Хърватия са се увеличили с 84 на сто миналата година до 58 193, което е 96 на сто от всички незаконни влизания, регистрирани през 2023 г.

Съоръжението за приемане на мигранти в “Обреже”, бившия граничен пункт по пътя, който свързва столиците Любляна и Загреб, преди влизането на двете страни в Шенген, ще се използва за максимум три години, уточни правителството.

Хърватия стана член на Шенгенското пространство на 1 януари 2023 година, а Словения е в зоната без гранични проверки от 2007 година.

Първоначално на „Обреже“ ще бъдат поставени ограда, три контейнера за настаняване, три палатки и два санитарни контейнера. При всяка от следващите две фази ще бъдат поставени още две палатки.

Правителството взе решение за изграждането на съоръжението, тъй като местните полицейски участъци на границата нямат капацитет да обработват големия брой граждани на трети страни, а ГКПП „Обреже“ дава възможност за бързо създаване на такива съоръжения.

Правителството възнамерява да извършва всички законови процедури възможно най-бързо, като същевременно гарантира спазването на минималните стандарти и правата на мигрантите. 

За да се справи с нелегалната миграция, Словения въведе отново проверки на граничните пунктове с Хърватия и Унгария през октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
845 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.19 | 22:25

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини