Фредерик Мьорис: "Глобална Европа" ще е приоритет на белгийското председателство

  • 17 януари 2024 16:59

  • 708
  • 1
Фредерик Мьорис: "Глобална Европа" ще е приоритет на белгийското председателство
© Фейсбук

Защитата на принципите на демокрацията, върховенството на закона и основните права ще бъде съществен елемент в работата на белгийското председателство на Съвета. Това каза посланикът на Белгия в България Фредерик Мьорис, който представи приоритетите на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз пред парламентарната комисия по външна политика.

По думите на посланика друг важен приоритет на белгийското председателство ще е укрепването на конкурентоспособността. Белгийското председателство иска да се съсредоточи върху това как може да помогне на европейските компании и индустрии да се справят със зеления и цифров преход по възможно най-добрия начин, каза Мьорис. Посланикът посочи и три основни приоритета в тази област: работа за справедлив преход, адаптиране към изменението на климата и повишаване на устойчивостта и преминаване към кръгова икономика.

Мьорис посочи и насърчаване на "глобална Европа" като приоритет на белгийското председателство на Съвета на ЕС. По думите му, за да се адаптира към напрежението, пред което е изправена многостранната система и международният ред, основан на правила, председателството енергично ще продължи усилията, положени от ЕС, за укрепване на неговата устойчивост и автономност и защита на неговите интереси и ценности.

Относно войната в Украйна посланикът на Белгия каза, че по време на председателството на Съвета ще поддържат политическа, икономическа, военна, хуманитарна и правна подкрепа за Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо. Мьорис допълни, че икономическо възстановяване също влиза в помощта, пише БТА.

"Повишаване на жизнения стандарт в Африка и развитие на регионалната икономика": защо континентът е толкова важен за италианския премиер?

Посланикът коментира и ситуацията в Близкия изток, като посочи, че ще работят за прекратяване на военните действия. Отговор на непосредствени хуманитарни нужди, както и съживяване на политическия процес ще са други приоритети. 

От 1 януари Белгия пое за 13-и път председателството на Съвета на ЕС. Миналата седмица по време на конференция по повод началото на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз посланик Фредерик Мьорис посочи, че трябва да имат амбиция да изградят и усилят авторитета на ЕС като институция и идея. Белгия вярва, че стратегическият ѝ интерес е в ЕС и се чувстваме много по-добре, когато насърчаваме и защитаваме интересите на съюза на индивидуална и национална основа. За да сработи тази стратегия, ние трябва да комуникираме с европейските си партньори и да знаем, че те са надеждни и отговорни, коментира тогава дипломатът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.17 | 19:15

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини