Румънският външен министър: Ще продължим диалога с Австрия за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген

  • 15 януари 2024 21:53

  • 993
  • 4
Румънският външен министър: Ще продължим диалога с Австрия за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген
© Getty images (архив)

Румънският външен министър Луминица Одобеску (на снимката) заяви днес, че страната продължава диалога с Австрия за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, като основаната цел е възможно най-добрата охрана на външните европейски граници, предаде Аджерпрес.

Дипломат номер едно на Румъния участва днес в конференция по повод началото на белгийското председателство на Съвета на ЕС заедно с посланика на Белгия в Букурещ Джон Корнет д'Елзиус и ръководителя на Представителството на Европейската комисия в Румъния Рамона Кириак.

Одобеску заяви, че освен присъединяването към Шенгенското пространство по въздух и море през тази пролет "имаме още една важна стъпка: премахването на контрола по сухопътните граници".

"Нашите усилия - в тясна връзка с Министерството на вътрешните работи - ще продължат. На първо място ще продължим диалога с Австрия. Знаехме ясно от момента, когато Австрия реши да вдигне частично ветото си, че само толкова можеше в онзи момент. Но това не означава, че няма да продължим диалога с Австрия, за да открием решение за премахване на проверките и по сухопътната граница. Имаме като анекс към решението за прилагане на законодателството на Шенген една декларация на Румъния, Австрия и България, в която са предвидени серия от мерки за укрепване на сътрудничеството между трите страни", посочи тя.

Вътрешният министър на Австрия: Запазваме ветото върху присъединяването на България и Румъния към Шенген

В този контекст, посочи министърът, ще има серия от "проверки, осъществени заедно с австрийските партньори, но и с други страни".

"Мисля, че в крайна сметка, в един сложен международен контекст, в който се сблъскваме с терористични явления, с повишена миграция, имаме интерес да охраняваме външните граници възможно най-добре", отбеляза министърът.

Тя посочи, че предишното председателство на Съвета на ЕС - испанското, е работило до последния ден на 2023 г. за одобряване на присъединяването на Румъния и България към Шенген с въздушните и морските граници, което ще стане от 31 март.

Ръководителката на Представителството на ЕК в Румъния също напомни за това.

"Сигурна съм, че в Румъния хората ще запомнят испанското председателство с улесняването на получаването от страна на Румъния на качеството на член на Шенген", посочи Рамона Кириак, като подчерта отново посланието на ЕК, че "Румъния и България изпълняват напълно критериите за присъединяване към Шенген".

Белгийският посланик в Букурещ Джон Корнет д'Елзиус на свой ред отбеляза, че "и Румъния, и Белгия искат силна Европа, Европа, която си сътрудничи със своите партньори за мир и за международен ред, базиран на правила".

"Белгия подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство. Нашият премиер заяви в едно интервю наскоро, че външните граници на Европа включват Румъния и България, а нашето председателство ще се опита да сближи тези позиции", посочи дипломатът.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
993 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЧЕРВЕНИ СФИНЕЕ ШЍБАТ АТИЛКАТА ПРОСТА в АНАЛА

2024.01.16 | 07:01

4
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!

2024.01.15 | 23:35

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo
Австрия

2024.01.15 | 22:55

2
а бе балкански ман.гали нали нещо уж щяхте да ни блокирате в НАТО както б.улгаристанците тука във форума врещяха?!

2024.01.15 | 22:19

1
НЯМА ДА Е ПРЕЗ ТОВА ХИЛЯДОЛЕТИЕ

Добави коментар

Водещи новини