Съдиите в Словения започват двуседмичен предупредителен протест

  • 10 януари 2024 12:59

  • 657
  • 0
Съдиите в Словения започват двуседмичен предупредителен протест
© pixabay

Съдиите в Словения започват днес двуседмичен предупредителен протест, който ще продължи до 24 януари, предаде словенската агенция СТА.

Протестът се организира заради неизпълнение на конституционно решение от юни миналата година, според което заплатите на съдиите в Словения са твърде ниски. Според решението заплатите на съдиите трябваше да бъдат повишени до 3 януари 2024 г., но това така и не се случи. 

По време на протеста съдиите ще преценяват дали да разглеждат дела, които вече са заведени.

Лекарите и зъболекарите в Словения започнаха еднодневна предупредителна стачка

Върховният съд в Любляна обяви на сайта си в понеделник, че дори по време на предупредителния двуседмичен протест страните по вече насрочените съдебни заседания трябва да присъстват, освен ако съответните съдилища не ги уведомят за промяната, отбелязва словенската национална телевизия РТВ Сло. Останалите услуги на съдилищата и публичните регистри ще работят нормално през това време.

Председателят на Върховния съд в Любляна Миодраг Джорджевич посочи, че в момента заплатите на съдиите възлизат на приблизително три четвърти от заплатите на други служители в съдебната система.

Министърката на правосъдието на Словения Доминика Шварц Пипан заяви, че ще бъде направено конституционно изменение за повишаване на заплатите на съдиите, но със закъснение.

Последвайте канала на

Нора Виткова
657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини