Лекарите и зъболекарите в Словения започнаха еднодневна предупредителна стачка

  • 09 януари 2024 13:02

  • 750
  • 1
Лекарите и зъболекарите в Словения започнаха еднодневна предупредителна стачка
© pixabay

Лекарите и зъболекарите в Словения започнаха в 7:00 ч. местно време еднодневна предупредителна стачка заради неизпълнени ангажименти на правителството по вече постигнати споразумения, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло. Служителите ще работят в намален състав до 21:00 ч. днес.

Петима души са блокирани в пещера в Словения след проливен дъжд

По време на стачката в здравеопазването ще се предоставят услуги, без които би бил застрашен животът на гражданите или сериозно би се увредило здравето им. Неспешни услуги ще се предлагат само на бременни жени, деца и възрастни хора.

В останалите случаи повечето медицински услуги ще се предлагат по същия график, както по празници. Съгласно закона грижите за онкоболни, бременни и родилки, деца до 18-годишна възраст и лица над 65-годишна възраст трябва да бъдат непрекъснати.

Спешна медицинска помощ ще бъде гарантирана за всички неотложни случаи. Председателят на Съюза на лекарите и зъболекарите Фидес Дамян Полх обясни, че изискванията на стачкуващите са прости и се основават на две подписани през октомври 2022 г. и януари 2023 г. споразумения. „Стачката на лекарите е много ограничена, така че с еднодневна стачка няма да предизвикаме такова смущение в процеса.

По-лошо би било правителството да вземе решение да продължи да игнорира исканията ни“, каза Полх и допълни, че се предвижда пълна стачка от 15 януари, ако изискванията на служителите в здравеопазването не бъдат изпълнени. Неизпълнените по споразуменията задължения предвиждат постепенно увеличение на заплатите и адаптация на системата за заплащане към работата и сложността на професиите в здравеопазването.

Лекарите настояват и за премахване на неравенството в заплащането.

Последвайте канала на

Нора Виткова
750 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.09 | 17:08

1
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. То.ва лека.рство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

Добави коментар

Водещи новини