Германският канцлер ще посети наводнените райони в провинция Саксония-Анхалт

  • 04 януари 2024 14:04

  • 708
  • 1
Германският канцлер ще посети наводнените райони в провинция Саксония-Анхалт
© Getty Images/Guliver

Наводнените райони в германската провинция Саксония-Анхалт ще бъдат посетени днес от канцлера Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021, който ще провери ситуацията на място, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В новогодишната нощ Шолц вече се запозна с обстановката в наводнени райони в Долна Саксония. Този път Шолц ще бъде придружен от министърката на околната среда Щефи Лемке и от премиера на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелофф.

Заедно политиците имат за цел да разберат повече за ситуацията с наводненията в Обербьоблинген, предградие на Зангерхаузен. Планирано е посещение при дигата на моста "Хелме", където има опасност от скъсване. Там ще присъства и Андре Шрьодер, представител на местната власт в окръг Мансфелд-Зюдхарц.

Посещението ще бъде последвано от дискусия с представители на властите, отговарящи за справяне с последиците от наводненията. След това Шолц, Лемке и Хазелофф ще пътуват до станция за пълнене на торби с пясък в село Берга и ще разговарят с доброволци. 

Тревога бе обявена в окръг Мансфелд-Зюдхарц малко преди Нова година. На места река Хелме излезе от коритото си и заради това няколко града по бреговете на реката са в риск от наводнения. 

Канцлерът Шолц посети засегнатите от тежките наводнения райони в Германия

В други германски провинции, особено в Долна Саксония, службите за извънредни случаи се борят от дни с огромното количество вода. Много от уредите за измерване на водата в Долна Саксония и части от Бремен продължават да показват най-високото възможно ниво.

Въпреки че се очаква днес да няма валежи, ситуацията има опасност да се влоши на някои места след продължителния дъжд през последните дни. Засегнати са водосборните басейни на реките Алер, Лайне, Окер, Хазе и Хунте.

"Все още сме в изключително критична ситуация и сме напълно съсредоточени върху справянето с наводненията", каза снощи министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл по телевизия Ен Де Ер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.04 | 16:59

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини