Ето кои са били най-търсените услуги в Румъния през 2023

  • 03 януари 2024 15:46

  • 773
  • 0
Ето кои са били най-търсените услуги в Румъния през 2023
© Pixabay

Монтаж на гаражни врати, изработване на мебели по поръчка и монтаж на климатици са сред най-търсените услуги в Румъния през 2023 г. Това показва класация, изготвена от специализиран сайт по поръчка на на вестник “Адевърул”, информира БТА.

На следващите места се нареждат: строителство на къщи, SEO или така наречената оптимизация за търсачки (процесът на подобряване видимостта на уеб сайт в търсачките), закупуване и монтаж на врати, огради, поправка на покриви, термопомпи, бояджийски услуги. 

“Имаме ръст от около 15 на сто в общия брой заявки, като най-голям е в строителството. Въпреки значителното увеличение на цените на материалите и изработката, заявките за строителство на къщи почти се удвоиха през изминалата година“, казва Лоредана Попеску, търговски директор на платформата Necesit.ro.

Тя обяснява още, че по отношение на другите услуги, заявките за създаване на уебсайтове са намалели с около 10 на сто, а за онлайн магазини - с над 25 процента. 

“Заявките за SEO обаче се увеличиха с повече от 95 на сто, което показва, че лудостта на електронната търговия след пандемията приключи. Сега всеки има нужда от SEO оптимизация и онлайн промоция“, отбелязва Лоредана Попеску, цитирана от “Адевърул”.

По отношение на цените на услугите, повечето търговци регистрират значителни увеличения. Най-голямо е то при ремонта на покриви и монтажа на термопомпи, съответно с 33 процента и 20 на сто. Сто и осемдесет леи (72 лв.) на кв. м. плаща румънец за поправка на покрив, 36 000 леи (14 400 лв.) му излиза една термопомпа. 

Поскъпване има и при почистващите услуги. Средно 420 леи (168 лв.) или с 19 процента повече излиза основно почистване. Седем леи (2,8 лв.) на кв. м. или с 18 процента повече взима бояджия. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини