Италия поема ротационното председателство на Г-7

  • 01 януари 2024 12:08

  • 725
  • 2
Италия поема ротационното председателство на Г-7
©
Слушай новината Слушай новината

Италия поема от днес ротационното председателство на Г-7 - групата, която обединява САЩ, Италия, Франция, Великобритания, Германия, Япония и Канада, предава БНР.

Рим поема ротационното председателство на Голямата седморка от Япония в момент на глобални напрежения по два фронта  - конфликта в Украйна и конфликта между израелците и палестинците. Друга важна тема ще са отношенията с Китай.  Въпросите, свързани с климата, хранителната сигурност, здравеопазването в глобален план и състоянието на жените по света също ще бъдат приоритети на италианското ротационно председателство.

Италия преживя рекорден брой екстремни метеорологични явления през 2023 г.

Особено внимание ще бъде отделено през цялата година и на напредъка в областта на изкуствения интелект и предимствата и рисковете, които произтичат от това.

Сред водещите приоритети ще бъде и незаконната миграция и борбата с трафикантите на мигранти. Внимание в тази връзка ще бъде отделено на Африка, където се води своеобразна конкуренция между Глобалния изток и Глобалния запад. В тази насока Италия ще фокусира вниманието си и как Г-7 ще допринася за развитието на африканския континент, за да не се налага африканците да избират пътя на незаконната миграция оттам към ЕС.

Очаква в началото на италианското ротационно председателство на Г-7 италианският премиер Джорджа Мелони да представи и своя "План Матей" за развитие на Африка. Планът носи името на покойния ръководител на италианския енергиен гигант ЕНИ Енрико Матей, утвърдил партньорски отношения с чужди страни на принципа на взаимоизгодното и равнопоставено сътрудничество. Такива отношения Мелони иска да бъдат утвърдени между Италия и Африка, и в по-широк план - между Европа и Африка.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
725 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.01 | 15:47

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.01 | 12:17

1
Г7 по кредити

Добави коментар

Водещи новини