Инфлацията в Испания се забавя през декември

  • 29 декември 2023 15:12

  • 654
  • 1
Инфлацията в Испания се забавя през декември
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Темпът на нарастване на потребителските цени в Испания се забавя до 3,1 на сто през декември на годишна основа на фона на понижение на цените на горивата и стабилизиране на стойността на хранителните продукти в страната. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (INE), публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Равнището на испанската инфлация е значително по-ниско спрямо декември 2022 г. (5,7 на сто) и е под прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ниво от 3,2 на сто. 

Инфлацията се понижава и спрямо миналия месец, когато достигна годишно равнище от 3,2 на сто.

Основната инфлация, която не отчита силно променливите цени на пресните храни и на енергийните продукти, намалява през декември до 3,8 на сто на годишна база, което е най-бавният й темп на нарастване от март 2022 г., сочат данните на испанската статистика.

Инфлацията в Испания и Ирландия се е понижила през ноември

Измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), годишната инфлация в Испания се запазва през декември на нивото от 3,3 на сто, отчетено и през ноември. Тя е под равнището от 3,4 на сто, прогнозирано от анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Въпреки че Испания е с едно от най-ниските нива на инфлация сред страните от еврозоната, тя все още не е достигнала до целевото равнище от 2 на сто, определено от Европейската централна банка, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
654 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.29 | 15:37

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини