Забраняват мобилните телефони в училищата на Нидерландия

  • 29 декември 2023 06:39

  • 796
  • 0
Забраняват мобилните телефони в училищата на Нидерландия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Един от най-големите проблеми за образованието са смартфоните. Доклад на ЮНЕСКО показва, че прекомерната употреба на смартфони е пряко свързана с по-лоши резултати в училище. Затова и все повече държави ограничават използването им в училищата. С настъпването на новата година това ще стане и в Нидерландия.

Мобилните телефони разсейват и затова още от миналата година те са заключени в шкафчетата по цял ден в това училище в нидерландския град Ден Бош.

- "Имаш повече физически контакт с другите."

- "Фокусираш се по-добре и през междучасията се забавляваш повече".

Преподавателите са доволни.

"Едва ли това е решението, но виждам ученици да четат през междучасието , а това едва ли се е случвало преди", казва Ян Вирц, учител в Нидерландия.

Мярката засяга вече цялата страна.

"Това е част от по-голяма офанзива. Идеята е: махнете мобилни телефони, заменете ги с книги", казва Елс Стронкс, професор в университета в Утрехт.

Остава обаче в употреба друго устройство, което може да застраши кампанията - Ай падът.

Заради съмнения за висока радиация: iPhone 12 пробуди тревога в Западна Европа

- "Ай падът винаги е на чина и може да си играеш тайно. Ако искате това да се избегне той също трябва да се забрани."

Забраната на смартфоните в училище дава добри резултати там, където е въведена, показват данни от Белгия, Испания и Великобритания. Темата се обсъжда и в Дания, която е едно от най-напредналите дигитално общества, предаде БНТ.

Скорошните препоръки на министерството на образованието е училищата да установят принципи за използване на мобилни телефони, да блокират достъпа до неподходящи уебсайтове и компютърът да се затваря в началото на учебния час. Вдъхновение за проекта е гимназия, която е забранила употребата на мобилни телефони в клас още през 2020 година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини