Румъния отпуска държавна помощ за извеждане от експлоатация на енергиен комплекс, работещ на въглища

  • 21 декември 2023 14:07

  • 658
  • 1
Румъния отпуска държавна помощ за извеждане от експлоатация на енергиен комплекс, работещ на въглища
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Румънското правителство отпуска държавна помощ на стойност 350 млн. леи за енергийния комплекс Валя Жиулуй, която има за цел безопасно извеждане от експлоатация на мощностите за производство на енергия на базата на въглища, предаде агенция Аджерпрес. (едно евро се разменя за 4,97 румънски леи), предаде БТА. 

"Отпускаме държавна помощ в размер на 350 млн. леи на енергийния комплекс Валя Жиулуй. Искаме постепенно да изведем от експлоатация мощностите за производство на енергия на базата на въглища, да ги направим устойчиви и да вземем предвид икономическите интереси на Румъния", заяви румънският премиер Марчел Чолаку в началото на правителственото заседание.

Също в областта на енергетиката правителството ще одобри днес проектозакон за офшорната вятърна енергия в Черно море.

Премиерът Марчел Чолаку заяви, че този закон подпомага използването на друг важен източник на енергия в Черно море, наред с природния газ, а именно вятъра. 

Румънското пристанище Констанца отчете рекорден износ на зърно заради Украйна

„Имаме огромен потенциал, има милиарди евро инвестиции, които са готови и чакат тази нова законодателна рамка. Сега можем да използваме този потенциал, за да произвеждаме зелена и евтина енергия в полза на румънците", посочи министър-председателят.

С приемането на този закон Румъния ще осигури основната законодателна рамка за развитие на инвестициите в сферата на офшорната вятърна енергия в Черно море, се посочва в мотивите към законопроекта. Създаването на адекватна законодателна и данъчна рамка е от съществено значение за развитието на офшорната вятърна енергия в настоящия контекст на ускорено разширяване на тези производствени мощности в световен мащаб. 

Румъния се стреми да изпълни основните цели на новата политика на ЕС в областта на енергетиката и климата за 2030 г. и перспективата за 2050 г. (...) Чрез приемането на проектозакона за офшорната вятърна енергия Румъния ще запази и укрепи позицията си на важен производител на енергия в региона и ще играе активна и значима роля в прехода към чиста енергия на равнище ЕС", се посочва още в мотивите към законопроекта. 

Последвайте канала на

Калина Христова
658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.21 | 17:26

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини