Ердоган: Турция е готова да съживи "Истанбулския процес" за постигане на мир в Украйна

  • 18 декември 2023 19:47

  • 1545
  • 3
Ердоган: Турция е готова да съживи "Истанбулския процес" за постигане на мир в Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва заяви готовността на Турция да съживи "Истанбулския процес" за осигуряване на мир в Украйна при желание на двете страни в конфликта, предаде турската частна телевизия НТВ. Ердоган каза това на съвместна пресконференция днес в Будапеща с унгарския министър-председател Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14010

В изказването си президентът на Турция засегна темата за войната в Украйна, която по думите му е била сред обсъжданите въпроси в разговорите му днес.

"По време на разговорите ни обсъдихме актуални въпроси, особено отношенията между Турция и ЕС, събитията в Украйна и Газа. Със задоволство чух, че Унгария, която ще поеме ротационното председателство на ЕС през 2024 г., ще подкрепи решително нашето членство", посочи турският лидер.

Ердоган се чу с Байдън: САЩ носят историческа отговорност за постигане на трайно прекратяване на огъня в Газа

Той подчерта необходимостта от съсредоточаване върху дипломатическите усилия, насочени към намиране на решение в Украйна. 

"Готови сме да съживим незавършения "Истанбулски процес" при искане на страните", каза още той.

През март т.г. Истанбул беше домакин на среща на делегации на Русия и Украйна, проведени в отговор на турска дипломатическа инициатива, след като по-рано същия месец се състоя среща на министрите на външните работи на двете воюващи държави в рамките на дипломатически форум в Анталия. Турция заяви тогава, че е готова да бъде домакин и на среща на лидерско ниво като продължение на разговорите и неведнъж е изказвала готовност да посредничи между Русия и Украйна за постигане на мир.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1545 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.19 | 00:55

3
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw

2023.12.18 | 23:57

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.18 | 20:26

1
Слава на Путин!

Добави коментар

Водещи новини