Парламентът на Кипър обсъжда държавния бюджет

  • 18 декември 2023 07:03

  • 586
  • 1
Парламентът на Кипър обсъжда държавния бюджет
©
Слушай новината Слушай новината

От днес в продължение на три дни е решаващата пленарна сесия на парламента на Кипър за обсъждане на държавния бюджет за 2024 г. 

Това е първият бюджет, подготвен от правителството на президента Никос Христодулидис и отразяващ неговите приоритети за развитието на страната. Гласуването на основния финансов закон ще се състои в сряда, предаде БНР.

Устойчиво развитие, структурни реформи, фискална дисциплина и финансова стабилност е политиката на правителството, заложена в бюджета за 2024 г., каза министърът на финансите Макис Керавнос в навечерието на влизането му в пленарната зала. Той подчерта, че разчетите за догодина се основават на реалистични макроикономически прогнози, като отчитат всички рискове и несигурности.

Растеж на икономиката, намаляване на инфлацията и безработицата ще са тенденциите в Кипър догодина. Приходите в бюджета се увеличават със 7,2%, а предвидените разходи - с 6,4% в сравнение с тази година. Излишъкът ще достигне 2,8% от брутния вътрешен продукт, показват държавните сметки, които парламентът трябва да одобри.

105 промени, предложени от депутатите в правителствения законопроект, ще бъдат внесени днес в пленарната зала. Те целят съкращаване на плащания и по-силен парламентарен контрол върху управлението на държавните средства.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
586 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.18 | 08:54

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини