Пожари заплашват френски курорти

  • 17 август 2012 10:05

  • 361
  • 0
Пожари заплашват френски курорти
©

Френските огнеборци се трудиха цяла нощ, но не успяха да овладеят пожара, съсипал най-малко 450 хектара гора край балнеологичния курорт Лакано в Югозападна Франция. "Много огнища все още са активни", заяви тази сутрин пред АФП говорител на противопожарния и спасителен център в департамента Жиронд.

През нощта обаче не се наложи да бъдат евакуирани местни жители, уточни той. Снощи пожарникарите съобщиха за 450 хектара гори, унищожени от бедствието, започнало в четвъртък следобед. Говорителят им обеща днес да бъде извършена нова оценка на опожарените площи. Близо 200 пожарникари с 80 камиона се борят с пламъците от пожара, един от най-силните това лято във Франция. Очаква се усилията им да бъдат подпомогнати от най-малко 4 самолета, които ще хвърлят вода над гората.Стихията се развихри на по-малко от десетина километра от просторните плажове по атлантическото крайбрежие на страната, предпочитани от мнозина сърфисти.

Прекъснати са два пътя от местно значение, но в района има достатъчно други. Заради пожара бяха евакуирани само жителите на пет къщи в околността, обясниха пожарникари. Ветровете и жегите в района, както и гъстата растителност, затрудняват мисията им; трима са вече леко ранени, добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини