Франция приема закон за защита на фермерите от оплакванията на съседите за шум и миризми

  • 05 декември 2023 22:22

  • 1806
  • 3
Франция приема закон за защита на фермерите от оплакванията на съседите за шум и миризми
© pixabay

Френският парламент прие закон за защита на фермерите от оплаквания на съседи относно шум или неприатни миризми от селскостопански дейности, за да спре "злоупотребяващите" съдебни дела от бивши градски жители, закупили къщи в провинцията, съобщава БТА.

Законопроектът, предложен от депутата от управляващото мнозинство Никол льо Пей и подкрепен от центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, беше одобрен със 78 гласа срещу 12 през нощта в понеделник и сега предстои да бъде гласуват от Сената.

"Този закон ще сложи край на злоупотребяващите съдебни дела срещу фермери, които не вършат нищо друго освен работата си: хранят ни. Това е предложение за здрав разум, здрав разум за страната", каза министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в социалната медийна платформа "Екс".

Франция обяви: Спираме за година вноса на месо от животни, третирани с антибиотици

Френските правителства отдавна ухажват фермерите, които са влиятелен сектор, който Париж обаче поняко рискува да пренебрегва.

Страната има история на конфликти между бивши градски жители, които купуват селски къщи и след това се оплакват от пеене на петли, лай на кучета, шум от селскостопански машини или миризма на тор.

Телевизия Бе Еф Ем (BFM TV) съобщи, че близо 500 фермери в момента са изправени пред съдебни дела от съседи, които се оплакват от шума или миризмите, излъчвани от техните ферми.

През 2019 г. в случай, който привлече вниманието на международните медии, съд постанови, че петел на име Морис може да продължи да пее на зазоряване въпреки оплакванията на съседи в село на малък остров край атлантическото крайбрежие на Франция.

Франция вече има законодателство, въведено през 2021 г., за защита на "сетивното наследство на френската провинция", но новият закон има за цел да предостави повече защита на съществуващите ферми от новопристигнали жители в района.

"Горд съм, че подкрепям онези, които работят в нашите полета. Сега към Сената", каза заместник-председателят на земеделския съюз FNSEA Люк Смесeр в "Екс".

Екологът от региона Бретан Клер Десмаре заяви пред местното радио "Франсе бльо", че предложеният закон е "абсурдна и популистка" мярка, наложена от мощното земеделско лоби.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1806 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Niki2

2023.12.06 | 08:46

3
Браво за подкрепата на фермерите!Ако ти мирише и петела ти пречи,живей си в големите градове никой не те е поканил!

2023.12.06 | 00:38

2
Хем протестират, хем искат да пият мляко.Браво на Франция, за защитата на бизнеса!

2023.12.05 | 22:37

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини