Унгария и Северна Македония с общи действия за премахване на таксата за транзит на руски газ, която България въведе

  • 30 ноември 2023 13:43

  • 720
  • 5
Унгария и Северна Македония с общи действия за премахване на таксата за транзит на руски газ, която България въведе
© Getty Images

Правителствата на Република Северна Македония и Унгария ще действат съвместно за премахване на таксата за руски газ, въведена от България на 13 октомври и за осигуряване на енергийна сигурност на двете страни и сигурност при снабдяването с газ.

За това се договориха днес в Скопие министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши и унгарският външен министър Петер Сиярто, съобщи министерството на икономиката на Северна Македония, цитирано от агенция МИА и БТА.

„Цялостно сме ангажирани с решаването на проблема, който създаде България с въвеждането на такса (за транзит) на руски газ, и намирането на съвместно решение чрез координирани активности на всички засегнати страни. Северна Македония подкрепя всички инициативи за решаване на настоящия проблем“, посочи Бектеши.

Ковачевски: Таксата за транзит на руски газ през България ще увеличи цената на тока и парното в РСМ

Двамата министри разговаряха за стъпките, които ще предприемат с цел отстраняване на таксата за руски газ, която според тях е "нелегална", а въвеждането ѝ е „неприятелско действие“.

Сиярто разговаря преди месец и с колегата си Буяр Османи по този въпрос. Тогава унгарският министър посочи, че страната му е поискала от Европейския съюз да започне наказателна процедура срещу България.

Бектеши и Сиярто се съгласиха, че диверсификацията на източниците за снабдяване с газ е крайната цел, върху която двете страни ще работят заедно в предстоящия период.

Икономическото министерство на Северна Македония отбеляза, че Унгария е сред десетте най-големи търговски партньори на Северна Македония и „значителен политически и икономически партньор и чуждестранен инвеститор в страната“.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
720 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.11.30 | 17:23

5
Аман от български гьотферени , заради такива простотии българите зад граница никога няма да се върнат

2023.11.30 | 16:59

4
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

2023.11.30 | 15:40

3
Няма безплатен обяд. Ако искате да минава през нас, плащате таксата. Ако не - пренасяйте си го по въздуха. Ватниците не си изпълнига договора за доставка с нас, какво очакват сега?
роко

2023.11.30 | 14:55

2
Смърт на Сърбите и Македонците
Жалки

2023.11.30 | 13:54

1
Ще го преместим от единия в другия крачол

Добави коментар

Водещи новини