Инфлацията в Германия през ноември пада до най-ниското си ниво от юни 2021 г.

  • 29 ноември 2023 16:12

  • 10286
  • 1
Инфлацията в Германия през ноември пада до най-ниското си ниво от юни 2021 г.
© Getty Images

Германската инфлация е продължила да се понижава през ноември и пада до 3,2 на сто на годишна основа, което е най-ниското ѝ равнище от юни 2021 г., когато е била 2,1 на сто, се посочва в данните, публикувани днес и цитирани от Франс прес.

Повишението на потребителските цени се е понижило с 0,6 процентни пункта спрямо октомври, когато вече е отчетен нетен спад до 3,8 на сто, се посочва в предварителните данни на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Цените на електроенергията са се понижили с 4,5 на сто през ноември спрямо същия месец на миналата година, но цените на хранителните стоки са се повишили с 5,5 на сто, предаде ДПА.

Компаниите в Германия ограничават наемането на работна ръка

Инфлацията, която все още е на високо ниво по редица стандарти, се е забавила значително в Германия през последните месеци. Правителствените данни отчетоха инфлация от 6,1 на сто през август и 4,5 на сто през септември. 

Високата инфлация е била товар за потребителите в Германия и се посочва като причина за забавянето на частното потребление, което е важен стълб на германската икономика, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 18:28

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини