Арестуваха в Германия румънския кмет, избягал в чужбина с такси и чужда лична карта

  • 29 ноември 2023 11:32

  • 449
  • 1
Арестуваха в Германия румънския кмет, избягал в чужбина с такси и чужда лична карта
© Getty Images

Бившият кмет на община Бая Маре Каталин Керекеш беше задържан от полицията снощи в германския град Аугсбург. Той избяга от Румъния в петък (24 ноември), след като беше осъден от Апелативния съд на Клуж на пет години затвор за вземане на подкупи. Мъжът използва личната карта на свой роднина, на когото прилича, за да премине граничния пункт Петя на границата с Унгария. Случаят предизвика вълна от оставки в структурите на МВР в Румъния. 

По първоначална информация на германските власти, цитирана от Диджи24, доскорошният градоначалник е бил заловен, когато се е готвел да напусне Германия. Той е пътувал с леля си в колата, движейки се по автомагистралата с близо 200 км/ч. Двамата пристигнали на гарата в Аугсбург и се опитвали да избягат, вероятно с влак или такси. Тогава мъжът е бил заловен от баварската полиция и Федералното бюро за криминални разследвания на Германия. Бившият кмет се е опитал да окаже съпротива при ареста и е бил ранен при опит да избяга от служителите на реда.

„Вечерта на 28 ноември 2023 г., след международно полицейско сътрудничество и обмен на данни и информация между румънската полиция и властите от Германия, Унгария, Австрия и Италия, 45-годишен мъж от Бая Маре, издирван в международен мащаб, е открит и задържан от баварската полиция и Федералното бюро за криминални разследвания на Германия в Аугсбург. Той е разкрит от външни партньори въз основа на информацията, предоставена от румънската полиция. Компетентният съд издаде заповед за изпълнение на наказанието 5 години лишаване от свобода на името на мъжа, за извършено престъпление подкуп в продължавана форма”, съобщи междувременно румънската полиция, пише БТА.

Осъден за корупция румънски кмет избяга в чужбина с такси и чужда лична карта

Най-вероятно Керекеш е щял да отиде в Германия, за да получи парите, които е транспортирал там на няколко вноски - пари, които е съхранявал в сейфове в домовете, собственост на майка му и нейната сестра. Сумата е около 1 500 000 евро. В показания пред съда бившият кмет признава, че лично е пренесъл парите с кола до Германия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не карайте с 200

2023.11.29 | 11:50

1
набивате се на камерите...

Добави коментар

Водещи новини