Разследва се доставката на швейцарски боеприпаси от полска компания в Украйна

  • 16 ноември 2023 22:48

  • 1270
  • 3
Разследва се доставката на швейцарски боеприпаси от полска компания в Украйна
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Швейцарското министерство на икономиката потвърди днес, че разследва доставката на швейцарски боеприпаси в Украйна от полска компания, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12122

Разследването е започнало след публикуването на статия по въпроса от швейцарски всекидневник "Нойе цюрхер цайтунг".

Заради военния си неутралитет Швейцария не позволява на страните, на които е продала оръжия, да ги препродават на трети страни, без да имат писмено разрешение от швейцарските власти.

ЕС няма да успее да произведе един милион снаряда за Украйна

В статия, публикувана днес, "Нойе цюрхер цайтунг" пише, че боеприпаси, произведени от швейцарската компания "СуисПи Дифенс" (SwissP Defence) са били повторно изнесени за Украйна от полската компания УМО (UMO Sp. z o.o.).

Изданието черпи информацията от статия, публикувана от американския сайт "Дифенс Уан" (Defense One), според която в Украйна са били доставени 145 000 боеприпаса за снайпери и 500 хиляди боеприпаса за автомати.

Швейцарският всекидневник уточнява обаче, че случаят е "сложен", тъй като частни компании като УМО не са длъжни да подписват декларации за повторен износ.

В отговор на запитване на Франс прес швейцарското министерство на икономиката, което е натоварено със задачата да разглежда исканията за повторен износ на оръжия, заяви, че разследва случая.

Полската компания от своя страна увери АФП, че всичките ѝ международни договори се реализират в съответствие с необходимите процедури за сертифициране и даване на съгласие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1270 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бояджията

2023.11.17 | 10:16

3
Полски лизачи на хамерикански зад....

2023.11.17 | 00:04

2
Горещи момичета ви очакват на - - - Meetme.pw

2023.11.16 | 23:47

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини