Проучване показва военен паритет между германските въоръжени сили и натовските съюзници Франция и Великобритания

  • 14 ноември 2023 15:51

  • 1280
  • 1
Проучване показва военен паритет между германските въоръжени сили и натовските съюзници Франция и Великобритания
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германските въоръжени сили – Бундесверът, имат паритет с тези на Франция и Великобритания по отношение на техника и оперативна готовност, съобщиха изследователи на военни конфликти, цитирани от ДПА.

"Противно на всички твърдения, Германия не е неспособна да гарантира отбраната си и да поддържа въоръжени сили, които са съпоставими" по въоръжение, способности на личния състав и оперативна готовност с британските и френските, показва предоставено днес на ДПА проучване на Международния център за изучаване на конфликти (БИКК) в Бон.

Като цяло френската и британската армия се смятат за "по-боеспособни", но това не е точно, се посочва в доклада.

Изследователите са анализирали по поръчка на "Грийнпийс" обществено достъпни данни от последните три десетилетия. Те заключават, че "Бундесверът като цяло разполага със значително по-съвременни основни оръжейни системи от другите два партньора от НАТО".

Германският министър на финансите обяви, че армията остава от първостепенна важност за държавния бюджет

Бундесверът не е безнадеждно отслабен, напротив, Германия е способна да даде сходен принос за отбраната на НАТО с този на членуващите в алианса Франция и Великобритания, отбелязва БТА.

На конференция в петък, посветена на бъдещето на Бундесвера, германският канцлер Олаф Шолц повтори обещанието си да укрепи въоръжените сили.

Германия догодина за пръв път ще изпълни целта на НАТО за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, каза той и увери, че целта ще продължи да бъде изпълнявана неизменно през цялото настоящо и следващо десетилетие.

Специалният фонд на стойност 100 милиарда евро за въоръжените сили, обявен малко след пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., е само "първата важна стъпка", каза Шолц.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.14 | 18:48

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини