Картина, предназначена за боклука, се оказва шедьовър за 25 млн. долара

  • 13 ноември 2023 11:29

  • 11038
  • 0
Картина, предназначена за боклука, се оказва шедьовър за 25 млн. долара
© Pixabay

Открит в кухнята по време на разчистване на къща в провинциална Франция и предназначен за изхвърляне, "Издевателството над Христос" на флорентинския майстор Чимабуе е обявен за национално богатство и ще намери своя нов дом в световноизвестния музей Лувър в Париж, пише Business Insider.

The Times съобщи, че картината е намерена по време на рутинно почистване на къща през 2019 г.

"Издевателството над Христос", за която първоначално се смяташе, че няма стойност, в крайна сметка беше продадена на търг за зашеметяващите 25 млн. долара. 

Собственичката, жена на 90 години, не е знаела, че всеки ден е гледала художествено съкровище, смятайки го за безполезна икона от Русия, която е планирала да изхвърли на боклука.

Купувачите, чилийските милиардери Алваро Саиех Бендек, икономист, и съпругата му Ана Гусман Анфелт, архитект, го купуват за частната си колекция. Те обаче се сблъскват с препятствие, когато френското правителство отказва да издаде лиценз за износ на картината.

Френското правителство признава културното значение на шедьовъра и го обявява за национално богатство. Впоследствие то предоставя на Лувъра 30 месеца, за да събере необходимите средства за придобиването му. Неотдавна музеят и собствениците на картината постигнаха споразумение, с което осигуриха мястото на творбата в колекцията на Лувъра. 

Директорът на Лувъра Лоранс де Карс изразява вълнението си от придобиването, като заявява, че е "голяма радост" да придобие картината. Сумата, която Лувърът е платил за нея, остава неразкрита.

Дез Карс заяви, че картината на Чимабуе "представлява ключов етап в историята на изкуството, отбелязвайки завладяващия преход от икона към картина". Скоро тя ще бъде представена заедно с "Майстора" - друг шедьовър на Чимабуе, който принадлежи към колекциите на Лувъра и чиято реставрация продължава в момента."

Учени разкриха нова тайна на шедьовъра „Мона Лиза“

Това обаче не е първият такъв необичаен случай. 

В Испания семейство открива, че картина, която е била в хола им от десетилетия, е на Ван Дайк и може да струва милиони. А една двойка във Великобритания, която полагала нов кухненски под, изровила находка от 264 редки златни монети и ги продала на търг миналата година за 845 хил. долара.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
11038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини