ISW: Великобритания е обучила над 30 000 украински военни

  • 11 ноември 2023 07:15

  • 1557
  • 17
ISW: Великобритания е обучила над 30 000 украински военни
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ръководената от Обединеното кралство операция "Интерфлекс" постигна целта си да обучи 30 000 украински войници между юни 2022 г. и декември 2023 г. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14195

Украинският генерален щаб съобщи, че операция "Интерфлекс", която първоначално включваше Обединеното кралство, но след стартирането ѝ през лятото на 2022 г. добави като партньори Австралия, Канада, Дания, Финландия, Литва, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Румъния и Швеция, е постигнала целта си за предсрочно обучение на 30 000 украински военнослужещи на 10 ноември.

Украинският генерален щаб и правителството на Обединеното кралство заявиха, че от 2014 г. насам Обединеното кралство е обучило над 52 000 украински войници.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че операция "Интерфлекс" е най-мащабната програма за военно обучение на територията на Обединеното кралство след Втората световна война.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) заяви, че на 10 ноември украински безпилотни самолети са потопили два малки десантни кораба на руския Черноморски флот (ЧФ) в окупирания Крим. ГУР публикува сателитни снимки и съобщи, че украинският ударен безпилотен самолет в залива Узка край Черноморск, окупиран Крим, е потопил един малък десантен кораб проект 1176 клас "Акула" и един малък десантен кораб проект 11770 клас "Серна".

ГУР съобщи, че корабът от клас "Серна" е превозвал екипаж и е бил натоварен с бронирани машини, включително бронетранспортьори БТР-82, и че руските сили по-рано са използвали кораби от клас "Серна" за осигуряване на прикритие на руските кораби на ЧФ по време на набези, когато руските сили не са разполагали с военноморско оборудване за противовъздушна отбрана.

Известен свързан с Кремъл военен блогър твърди, че украинските сили са извършили удара в залива Узка с четири безпилотни лодки и че това е един от трите серии украински удари по окупирания Крим на 10 ноември.

Блогърът твърди, че украинските сили са се опитали да нанесат и удар с безпилотен самолет по петролно депо във Феодосия и удар с крилати ракети "Нептун" по бази на БСП и Федералната служба за сигурност (ФСБ) в Черноморск.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила ракета "Нептун" над Черно море край бреговете на Крим и е прихванала два дрона над Крим.

ISW продължава да оценява, че от юни 2023 г. насам украинските сили провеждат кампания за забрана на руската военна инфраструктура в окупирания Крим, предимно средства на ЧФ, за да намалят способността на руската армия да използва Крим като зона за подготовка и тил за руските операции в Южна Украйна.

Руските блогъри продължават да реагират прекалено остро на неуспеха на Русия да изтласка украинските сили от позициите на източния (левия) бряг на Херсонска област. Известен руски военен блогър повтаря общите оплаквания от неадекватния руски контрабатерен огън, електронна война, противовъздушна отбрана и щурмови операции по река Днепър в Херсонска област.

Блогърът особено се оплаква от неправилното използване на руската 10-а бригада "Спецназ" (Главно управление на военното разузнаване [ГРУ]) за провеждане на фронтални атаки като стандартна пехота срещу украинските позиции на източния бряг, въпреки че тези фронтални атаки са неефективни в този район.

Военният блогър изразява опасения относно евентуални бъдещи украински операции в посока Херсон, но други военни блогъри твърдят, че украинските сили в момента не са в състояние да постигнат пробив в тази посока.

Руските военни блогъри вероятно се фокусират върху източния бряг на Херсонска област поради значителната невралгия в руското информационно пространство по отношение на руските военни въпроси в района. Някои руски военни блогъри изглежда са по-малко загрижени за възможната краткосрочна заплаха от украинските операции на източния бряг и са по-разстроени от лошото руско водене на войната и лошото отношение към военния персонал.

Един руски военен блогър се оплаква, че руските сили се борят с "вкостеняването" на лоши навици и поведение в руската армия. Тези навици включват лоши комуникации, липса на подходяща подготовка преди или подкрепа по време на щурмови мисии, провеждане на ротации в колони, руски командири, които продават помощ на фронта, и незаинтересованост да се учат от военни грешки и да признават лошите реалности на бойното поле.

Продължават опитите на руските сили да обкръжат опустошения град Авдеевка

Милблогърът специално подчертава значението на руския военен професионализъм и превръщането му в най-добрата армия в света. Други руски блогъри повториха стандартните оплаквания от руските военни способности в Херсонска област, но заявиха, че руските сили все още нанасят големи загуби на украинските сили, действащи на източния бряг.

Друг виден военен блогър твърдеше, че ситуацията край Кринки, Херсонска област, е "тактически проблем" за руските сили, но не и стратегическа заплаха.

През изминалия месец руските сили нанасят значително по-малки и по-редки удари с дронове срещу Украйна в сравнение с предишните месеци преди очакваната мащабна зимна кампания.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви на 10 ноември, че руските сили са атакували Украйна с 500 безпилотни летателни апарата Шахед-131/-136 през септември 2023 г. и с няколкостотин безпилотни летателни апарата през октомври 2023 г., но в момента нанасят почти всяка нощ удари с по-малък брой Шахеди.

Руски военни блогъри отбелязаха на 9 ноември, че руските сили са нанасяли мащабни удари с дронове "Шахед" срещу Украйна почти всяка нощ от края на лятото до средата на октомври 2023 г.

Блогърите твърдят, че през последния месец руските удари с "Шахед" са били забележимо по-малки и по-редки поради това, че руските сили планират да синхронизират нова вълна от интензивни комбинирани удари с началото на бъдещи мащабни сухопътни операции. На 10 ноември украински военни източници съобщиха, че през нощта на 9 срещу 10 ноември руските сили са изстреляли шест ракети "Шахед", една ракета Х-31 и една ракета Х-59 по цели в Украйна.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила пет от шестте "Шахед" и ракетата Х-59. Ихнат съобщава, че ракетата Х-31 не е поразила целта си.

На 10 ноември руският президент Владимир Путин отново посети щаба на Южния военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон, вероятно в опит да се представи като участващ във военни действия лидер преди предстоящите президентски избори през март 2024 г.

Началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов, руският министър на отбраната Сергей Шойгу и други неназовани командири информираха Путин за хода на инвазията и представиха нови модели руска военна техника.

Руските държавни медии публикуваха кадри, на които Шойгу и Герасимов показват на Путин високопроходимия автомобил Desertcross 1000-3.

Руското опозиционно издание "Медуза" отбеляза, че на информационния щанд, на който са показани данни за Desertcross 1000-3 във видеото, се твърди, че високопроходимият автомобил е предназначен за патрулиране, разузнаване, набези, издирване и спасителни операции, както и за транспортиране на материални средства при трудни пътни условия.

Твърди се също, че руските сили вече използват 537 превозни средства Desertcross 1000-3 в бойни действия и че Русия планира да закупи още 1590 превозни средства Desertcross през декември 2023 г. и през първото тримесечие на 2024 г. Meduza отбеляза, че регистрираната в САЩ марка Aodes (чието седалище е в Китай) произвежда автомобилите Desertcross и ги рекламира като превозни средства за ловци, фермери и горски работници.

Руските блогъри постоянно се оплакват от липсата на военна техника и превозни средства в Херсонското направление и е възможно Путин да се опитва да привлече руския персонал, който се сражава в това направление, като му предостави ловни и селскостопански превозни средства, а не специализирани военни превозни средства.

Известен руски военнен блогър например отбеляза новината, че руското министерство на отбраната (МО) ще предостави на руските военнослужещи леки автомобили за фронтовата линия.

Посещението на Путин на 10 ноември бележи петата му визита в щаба на Южното командване от декември 2022 г. насам, след като за последен път той посети щаба на 19 октомври.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин ще проведе годишния си форум "Пряка линия" на живо и годишната си пресконференция на 14 декември, като събитието вероятно ще послужи за популяризиране на президентската му кампания. На 10 ноември руската информационна агенция РБК заяви, че запознати източници са посочили, че форумът "Пряка линия" и годишната пресконференция вероятно ще се проведат заедно на 14 декември.

Руската опозиционна медия "Верстка" заяви, че източници от Съвета на федерацията са посочили, че горната камара на парламента ще обяви началото на периода на кампанията за президентските избори в Русия през 2024 г. на 13 декември, както изисква руското законодателство.

Верстка заяви, че кандидатите за президент имат 25 дни, за да приключат процедурите по номиниране след обявяването на Съвета на федерацията.

Въпреки че не е ясно кога Путин ще обяви президентската си кампания, той вероятно ще използва форума и пресконференцията на "Пряка линия", за да популяризира кандидатурата и платформата си, която според източник от руската опозиция ще избягва широкото изтъкване на войната в Украйна.

Кремъл вероятно е решил да проведе двете събития наведнъж, за да контролира и регулира по-строго задаваните въпроси. Въпреки принадлежността си към партията "Единна Русия" Путин последователно се кандидатира като независим кандидат, а руското законодателство повелява, че независимите кандидати трябва да съберат поне 300 000 подписа, за да представят кандидатурата си.

На 10 ноември руски опозиционни медии съобщиха, че партията "Единна Русия" се готви да събира подписи в подкрепа на кандидатурата на Путин и е помолила служителите на Центъра за многофункционално обслужване в Курска област, държавен и общински доставчик на услуги, да попълнят анкета с личните си данни и до три предложения за подобряване на ИТ услугите в Русия.

Съобщава се, че служителите са получили писмо с анкетата, в което се посочва, че могат да напишат едно предложение три пъти, но да попълнят формуляра на ръка.

На 10 ноември украинският омбудсман Дмитрий Любинец обяви, че Богдан Ермохин, 17-годишен украинец, когото руските власти насилствено депортирали от окупирания Мариупол в Русия и се опитали да го призоват в армията, ще се върне в Украйна.

Руското опозиционно издание "Медуза" съобщи, че руските власти принудително са депортирали Ермохин от Мариупол, след като руските сили са окупирали града през май 2022 г., и са го настанили в приемно семейство в Московска област.

Адвокатът на Ермохин публикува видео от негово име на 9 ноември, в което моли за помощ украинския президент Володимир Зеленски, след като Ермохин получи призовка за военна служба на 8 ноември, седмици преди 18-ия си рожден ден.

Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова твърди, че през август 2023 г. Ермохин е дал писмени показания, че не планира да се връща в Украйна, но адвокатът на Ермохин заяви, че руските власти са принудили тийнейджъра да напише изявлението.

Медуза съобщава, че преди това Ермохин се е опитал да избяга от Русия през март 2023 г., но руските граничари са го задържали.

Лубинец заяви, че украинските власти ще съберат Ермохин със сестра му в Украйна през следващите дни.

Последвайте канала на

Калина Христова
1557 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2023.11.12 | 21:51

17
Слава на братушките! Слава на Путин! България и Русия= вечна Дружба!

2023.11.11 | 12:52

16
В такъв случай, след като цял свят помага на Украйна излиза, че украинците с а безкрайно некадърни.

2023.11.11 | 12:17

15
Слава на братушките! Слава на Путин!
Z Z Z Z Z

2023.11.11 | 10:33

14
РУСИЯ освободи Степове тази сутрин!!! Пореден град освободен от НАТОвския укро-нацизъм и поредна катастрофална загуба за Укрия.
Слава Украйна

2023.11.11 | 10:01

7
Малката украинска армия счупи зъбите на ''непобедимата' 'руска армия :)
русия е тумор

2023.11.11 | 10:12

13
Факт.
Слава Украйна

2023.11.11 | 10:08

12
Чеченците се репчиха на украинците, Вагнеровци се репчиха на украинците и какво стана с тях?! Украинците така добре избиха и чеченците и вагнеровците, че някак спряхме да четем за тях по новините :)
Слава Украйна

2023.11.11 | 10:07

11
''Киев за три ди'' резултата над 300 000 убити руски граждани в Украйна! А Киев е още Украински :)
Слава Украйна

2023.11.11 | 10:03

10
Руснаците така лошо бяха напердашени от ЗСУ, че всички войни на руските фашисти досега ще им се сторят, като детска игра :)
Слава Украйна

2023.11.11 | 10:02

9
''Киев за три дни'' се провали :)
Слава Украйна

2023.11.11 | 10:02

8
Над 300 000 руски жертви до момента :)

2023.11.11 | 09:54

6
Колко са живи?
Sarbeca Z

2023.11.11 | 09:26

5
Руснаците треперят

2023.11.11 | 09:15

4
екстра! прясна мръвка!
дед мороз

2023.11.11 | 07:55

3
Педер.сти .
E, па

2023.11.11 | 07:47

2
Бог да ги прости :)

Добави коментар

Водещи новини