Румъния: Може да обмислим отделяне от България за присъединяването ни към Шенген

  • 07 ноември 2023 18:32

  • 6128
  • 4
Румъния: Може да обмислим отделяне от България за присъединяването ни към Шенген
© Булфото (архив)

"Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген", това заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за "Блумбърг", предаде БТА.

Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген.

"Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят", изрази мнението си Чолаку.

В интервюто за "Блумбърг" Марчел Чолаку за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

“Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген”, каза Марчел Чолаку.

В нов доклад ЕК отново изразява подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген

Министър–председателят определи като "дълбока несправедливост" неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата “Европейски небесен щит”, въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя брутен вътрешен продукт  за отбрана“, отбеляза Чолаку.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
6128 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
България е провалена държава

2023.11.08 | 10:40

4
Това трябваше да го направят още преди 4години

2023.11.07 | 21:27

3
Пак оставаме последната дупка на кавала

2023.11.07 | 20:03

2
ПРАВИЛНО , ТЕЖКО И НА ЕВРОПА АКО ПРИЕМА НАКУП БЪЛГАРСКИТЕ И РУМЪНСКИ МАНГАЛИ.

2023.11.07 | 19:54

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини