Шарл Мишел призова за промяна в състава на Съвета за сигурност на ООН

  • 06 ноември 2023 19:24

  • 1453
  • 1
Шарл Мишел призова за промяна в състава на Съвета за сигурност на ООН
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в призова днес за промени в състава на Съвета за сигурност на ООН, за сдържана европейска дипломация и за възможност ЕС да бъде готов за разширяване през 2030 година. Мишел говори пред годишната конференция в Брюксел на посланиците на ЕС по света, предаде БТА.

Близък изток

Решението на конфликта в Близкия изток не е в продължаването на ужаса, заяви той. Колкото обстановката се влошава, толкова повече се отдалечава възможността за постигане на траен мир, добави Мишел. По неговите думи решението е в мирни преговори за обособяването на две държави на израелците и палестинците, и ЕС ще продължи да подкрепя този подход. Готови сме да насърчим свикването на мирна конференция, посочи Мишел. Ако израелците и палестинците искат да съжителстват мирно, няма друг път, обобщи той.

ООН

ООН полага извънредни усилия, но се налагат промени заради злоупотребата с правото на вето в Съвета за сигурност, каза Мишел. Необходима е промяна в състава на Съвета за сигурност, това е единственият начин той отново да заработи, добави председателят на Европейския съвет. 

Той посъветва посланиците да се въздържат от поучителния тон и арогантността. Според него действията на ЕС не трябва да водят до съмнения в двуличие за постигане на краткосрочни цели.

Шарл Мишел: Системата на ООН е "склеротична и затормозена" и се нуждае от спешна реформа

Разширяване на ЕС

По повод разширяването на ЕС Мишел отбеляза, че през декември Европейският съвет предстои да приеме политически решения. Не става дума само за желанието ЕС да бъде по-голям, това не би било достатъчно, поясни той. Европа трябва да бъде по-мощна и с повече влияние, настоя Мишел.

Мисля, че процесът на разширяването трябва да следва собствените заслуги на отделните държави. Има и геополитическо измерение, още повече след руското нападение срещу Украйна. Необходим е по-постепенен процес, който да позволи на държавите, преговарящи за присъединяване, по-бързо да усетят сближаването с ЕС. Оставам на мнение, че целта ни следва да бъде от 2030 г. тези страни да бъдат готови за присъединяване, това ще подейства дисциплиниращо и на кандидатите, и на ЕС, посочи председателят на Европейския съвет.

Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в заяви, че най-важното за ЕС е единството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.06 | 20:17

1
ama razbira se bre vie evrogeiovete osvobodete cilaloto OON i slojete teroristite ot izrael da gi zamestiat

Добави коментар

Водещи новини