Педро Санчес: Ще управляваме още четири години

  • 25 октомври 2023 10:19

  • 779
  • 0
Педро Санчес: Ще управляваме още четири години
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Испания Педро Санчес каза, че е време да се "сформира ново прогресивно коалиционно правителство" и подчерта, че програмното споразумение, подписано този вторник с коалиционния му партньор "Сумар" е родено с волята да "предложи стабилност, съвместно съществуване и напредък". По думите му страната ще продължи през следващите 4 години с нова "социална и икономическа“ програма.

"Ще бъдем тук още четири години", добави Санчес след подписването на коалиционно споразумение от 50 страници и поемането на над 200 различни ангажимента. Сред тях са намаляване на работната седмица от 40 на 37 часа и половина, без това да се отрази на заплащането, увеличаване на минималната работна заплата, удължаване на родителския отпуск и укрепване на системата на общественото здравеопазване за намаляване на списъците с чакащи.

Педро Санчес: Изпращаме на света посланието, че Европа е проект за мир

Според лидера на опозиционната консервативна Народна партия Алберто Фейхоо обаче това е безсмислен документ, тъй като встъпването в длъжност на Санчес зависи от гласовете на сепаратистките партии, част от които поставиха като условие приемането на Закон за амнистия на осъдените и избягалите политици и провеждането на Референдум за независимост на Каталуния. Въпрос, който не е споменат никъде в подписаното споразумение, на което присъстваха всички министри с изключение на този за равенството - Ирен Монтеро, която е в Брюксел, и на социалните права Йоне Белара, чиято партия "Подемос" поиска да има министерства в новото коалиционно правителство.

Документът призовава за укрепване на териториалното съвместно управление, "основано на диалог и институционална лоялност", и избягва да споменава мярката на благодат или края на фискалния дефицит, който каталунските сепаратисти също изискват.

"Консолидиране на постигнатите реформи и разширяване на социалната държава" са две от основните цели на коалиционното правителство, според Санчес, който подчерта, че "много е направено, но остава още много да се направи". "Испания няма да се спре пред нищо и никого", каза лидерът на социалистите, уточнявайки, че със "Сумар" имат "проекта, ентусиазма, идеите и екипите, за да напредват повече и по-бързо".

Последвайте канала на

Калина Христова
779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини