Гърция е първата европейска страна, в която доставчици на стоки се ангажират с постоянно намаление на цените

  • 24 октомври 2023 11:59

  • 709
  • 0
Гърция е първата европейска страна, в която доставчици на стоки се ангажират с постоянно намаление на цените
©
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият министър на развитието Ко́стас Скре́кас заяви, че страната му е първата сред европейските страни, в която доставчиците на стоки се съгласяват да намалят цените като мярка срещу инфлацията. Той посочи, че досега са намалени цените на 213 стоки по супермаркетите, като целта е да бъдат намалени над 500 продукта, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.  

„Проблем номер едно, пред който е изправено гръцкото семейство днес, е скъпотията и "вносната" инфлация [на вносни стоки и услуги]“, каза Скрекас в интервю за ЕРТ.

Той поясни, че правителството е предприело мерки срещу инфлационния натиск в четири направления – първо, чрез подкрепа на доходите; второ, чрез контрол на пазара и борба с паричните измами; трето, чрез стимулиране на конкуренцията; и четвърто, чрез овластяване на потребителите.

„На всяко дружество, всеки доставчик, който превиши маржа на печалбата, определен от закона, се налагат големи глоби и ние обявяваме кои са нарушителите“, заяви министърът на развитието.

По отношение на разликите в цените на едни и същи продукти в Гърция и в други европейски страни, Скрекас посочи, че това е проблем от отдавна. 

„В момента мултинационалните компании, които внасят перилни препарати и продукти за лична хигиена, също са подложени на контрол. Те се проверяват за маржа на печалбата и ако се установи, че през 2023 г. печелят повече пари, отколкото през 2021 г., ще им бъдат наложени много тежки глоби и ние няма да се поколебаем да ги обявим“, подчерта Костас Скрекас.

Той спомена, че по рафтовете на супермаркетите вече са намалени 213 различни продукта, като целта е те да станат повече от 500 и по-ниските цени да се запазят за поне шест месеца. Намаленията са между 5 и 12 процента и са отбелязани на етикетите на продуктите. 

По думите на министъра в Гърция наблюдаваме първия случай, в който доставчици се ангажират с постоянно намаление на цените. 

„Това е нещо, което се прави за първи път в Европа. Никоя друга европейска държава не е предприемала такава инициатива“, каза той.

Скрекас уточни, че през месец септември инфлацията на храните в Гърция е паднала до 9,6 процента, докато в Испания е 10,5. Той напомни, че действително предните месеци гръцката инфлация на хранителните стоки беше доста по-висока от средното за Европа, но обърна внимание, че мерките на правителството вече са започнали да оказват влияние за подобряване на картината. 

Скок на цените на зехтина в Турция и Гърция

За повишаването на цената на зехтина Скрекас каза, че става въпрос за явление, което „ни идва отвън, тъй като производството е намаляло“.

Тази година производителите на маслини и зехтин в страни като Турция, Гърция и Испания отбелязаха мащабни щети върху реколтата на маслиновите дървета заради климатичните промени в световен мащаб. 

Последвайте канала на

Калина Христова
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини