НАТО засилва патрулите в Балтийско море

  • 19 октомври 2023 22:17

  • 1079
  • 5
НАТО засилва патрулите в Балтийско море
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

НАТО засилва патрулите в Балтийско море след щетите, причинени неотдавна на подводната инфраструктура в региона, съобщава БТА, като цитира изявление на трансатлантическия военен съюз.

"Засилените мерки включват допълнителни наблюдателни и разузнавателни полети, включително с морски патрулни самолети, самолети АУАКС на НАТО и безпилотни летателни апарати. В района е изпратен и флот от четири миночистача на НАТО", се казва в изявление на организацията.

Съобщението беше направено, след като по-рано властите съобщиха за повреда на телекомуникационен кабел в Балтийско море, свързващ Швеция и Естония, и на финландско-естонски тръбопровод и кабел. Длъжностни лица от засегнатите държави заявиха, че все още не са стигнали до категорични заключения относно това кой е причинил повредата и дали тя е случайна или умишлена.

НАТО подготвя голямо военноморско учение в Балтийско море

"Продължаваме да следим ситуацията внимателно и оставаме в тесен контакт с нашите съюзници Естония и Финландия, както и с партньора ни Швеция", заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт. "НАТО ще продължи да адаптира морската си позиция в Балтийско море и ще предприеме всички необходими стъпки, за да осигури безопасността на съюзниците", добави той.

НАТО, Европейският съюз и националните правителства превърнаха защитата на подводните тръбопроводи и кабели във важен приоритет след експлозиите през септември 2022 г., които прекъснаха тръбите на "Северен поток" под Балтийско море и спряха доставките на руски газ за Европа. Според следствието тези взривове са били резултат от саботаж, но все още не е изяснено кой е отговорен за тях.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1079 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.10.20 | 06:07

5
АРКТИЧЕСКИЯТ ОКЕАН Е НАТОВСКИ ОКЕАН!
Z Z Z Z Z

2023.10.20 | 06:06

4
БАРЕНЦЕВО МОРЕ Е НАТОВСКО МОРЕ!
Z Z Z Z Z

2023.10.20 | 06:05

3
БАЛТИЙСКО МОРЕ Е НАТОВСКО МОРЕ.

2023.10.20 | 05:35

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.20 | 01:20

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини