Германският канцлер ще посети Израел

  • 16 октомври 2023 15:29

  • 739
  • 2
Германският канцлер ще посети Израел
© Getty Images

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 се очаква да посети утре Израел, предаде ДПА, като се позова на свои източници.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2219

Засега няма официално потвърждение от канцлерството.

Визитата ще се състои в условията на продължаващото изостряне на обстановката в Близкия изток, отбелязва ДПА.

Шолц първо ще приеме утре сутринта в Берлин йорданския крал Абдула Втори и по-късно ще замине за Израел. След това той възнамерява да посети Египет.

Веднага след нападението на "Хамас" срещу Израел Шолц декларира пълна солидарност с еврейската държава. По нейно искане германското правителство ѝ оказа помощ с разузнавателни дронове и боеприпаси.

Израелското правителство очаква от Германия и подкрепа за контраатаката срещу палестинската екстремистка организация. Израелските въоръжени сили в момента подготвят сухопътно настъпление в Газа, докато на този фон стотици хиляди палестинци бягат към южните части крайбрежния анклав, който се управлява от "Хамас".

Тези дни Шолц имаше два телефонни разговора с Нетаняху. Той обсъди близкоизточния конфликт и с държавните глави на Катар, Египет и Турция.

Румънският премиер ще посети Израел

В петък германският външен министър Аналена Бербок посети Израел в знак на солидарност с еврейската държава след мащабните атаки на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предава БТА. 

Изненадващите нападения отнеха живота на над 1400 души в Израел. Според израелската армия близо 200 човека, включително няколко германски граждани, са взети за заложници от "Хамас". При ответните израелски удари по ивицата Газа през последната седмица бяха убити повече от 2670 палестинци, а над 9600 бяха ранени.

Според Бербок германското правителство все още "няма пряк контакт" с германските заложници.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
739 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2023.10.16 | 18:52

2
Тоя палячо е ционистка кукла на конци,срам за народа си.
Тая снимка

2023.10.16 | 15:58

1
все едно реконструкция на ранни човеци, братът на Зезва от Кавказ

Добави коментар

Водещи новини