Германия е твърда в подкрепата си за Израел

  • 09 октомври 2023 06:59

  • 1080
  • 4
Германия е твърда в подкрепата си за Израел
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 обеща солидарността на Германия на Израел след мащабните нападения на ислямистката групировка Хамас, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2277

В телефонен разговор Шолц увери израелския си колега Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, че "Германия застава твърдо на страната на Израел в условията на тази ужасяваща атака".

Канцлерът нарече атаката на Хамас "варварска" и "възмутителна".

Той посочи, че му предстоят обстойни телефонни разговори и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, с американския президент Джо Байдън, френския Еманюел Макрон и с британския му колега Риши Сунак, в които ще обсъди обстановката с тях.

Байдън е разговарял по телефона с Нетаняху

Шолц осъди и пропалестинските тържества в Берлин. "Не приемаме по нашите улици да се празнуват чудовищните нападения срещу Израел", каза той вчера в германската столица.

В събота около 50 души се събраха в берлинския квартал "Нойкьолн" на, както съобщи полицията, пропалестинска демонстрация. Повдигнати са криминални обвинения.

Същевременно вчера пред Бранденбургската врата се състоя митинг за солидарност с Израел, в който по първоначални данни на органите на реда са се включили около 2000 души.

Множеството като цяло беше спокойно, но тишината многократно беше нарушавана от гневни възгласи, съобщи репортер на ДПА. Много от участниците искаха да бъде прекратено предоставянето на финансова помощ за палестинците в Близкия изток. Срещаха се плакати, на които се четяха надписи, като например "Мир и сигурност за Израел, никаква финансова помощ за терористи".

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце заяви, че ведомството ѝ иска да преразгледа цялостния си ангажимент към Палестинските територии в отговор на нападенията.

Великобритания работи за изясняване на ситуацията с гражданите си в Израел, съобщи пред репортери премиерът Риши Сунак.

"Тероризмът няма да победи", обяви министър-председателят и обеща твърда подкрепа на израелския си колега Нетаняху.

Това съобщение идва след новината за смъртта на 20-годишния Натаниъл Йънг, британски гражданин, служещ в израелската армия. Семейството му заяви, че той е бил убит на границата с Газа в събота.

Двама други британски граждани - 26-годишният Джак Марлоу, който е посещавал същото еврейско училище в Лондон като Йънг, и фотографът Дан Дарлингтън - също са в неизвестност.

Лидерът на Лейбъристката партия сър Киър Стармър заяви, че в мислите си е със семейството на Йънг, и осъди "ужасното насилие" в Израел, което той определи като "терористична атака".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1080 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.10.09 | 10:53

4
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
Иван

2023.10.09 | 08:17

3
Кой каквото иска да каже,Адолф е бил прав !
Странен феномен

2023.10.09 | 08:02

2
Как така всички започнахте да подкрепяте окупатори

2023.10.09 | 07:56

1
камерите още стоят само газ трябва да се пусне,иначе германия е готова

Добави коментар

Водещи новини