„Не можем да им смогнем“: Испанските власти спасиха 262 мигранти край Канарските острови

  • 06 октомври 2023 15:56

  • 1353
  • 2
„Не можем да им смогнем“: Испанските власти спасиха 262 мигранти край Канарските острови
© Getty Images (архив)

Испанската брегова охрана спаси рано тази сутрин 262 мигранти в три лодки, опитващи се да достигнат бреговете на Канарските острови, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Агенцията отбелязва, че това става на фона на рязко нараснал брой опити за пресичане на границата през последните няколко дни, а също в момент, когато европейските лидери обсъждат в Испания начините за избягване на нова миграционна криза.

Тази година Италия и Испания изразиха безпокойство във връзка засилващия се наплив на нелегални мигранти към техните острови в Средиземно море или Атлантическия океан. Мадрид заяви, че не може да се справи с нелегалната имиграция без помощта на Европейския съюз.

Испанските служби за спешна помощ съобщиха, че са настанили 103-ма от 262-та спасени мигранти на остров Ел Йеро, най-западния и най-малкия от Канарските острови, който само през последните шест дни е приел над 1200 мигранти. Здравната служба на Ел Йеро, който има само 11 000 жители, не смогва да се справи с работата всеки път, когато на пристанището пристигне лодка с мигранти, заяви вчера ръководителят на регионалното правителство на Канарските отрови Фернандо Клавихо.

Мигранти заляха и Канарските острови

Останалите мигранти са били настанени в Лос Кристианос на остров Тенерифе и в Аргинегин на остров Гран Канария.

Мигрантите са от района на Субсахарска Африка, съобщиха от службата за спешна помощ.

Пристигналите по море в Испания мигранти са се увеличили с една пета от началото на годината в сравнение със същия период на миналата, като повече от 3500 души са достигнали Канарските острови миналия месец на фона на по-мекото време и по-спокойното море, сочат официални данни.

Седемте острова от атлантическия архипелаг се превърнаха в основна дестинация за мигрантите, които се опитват да стигнат до Испания. Други се опитват да прекосят Средиземно море и да се доберат до континенталната част на страната, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1353 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.06 | 23:57

2
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------>> mub.me/xalfa
Тя

2023.10.06 | 16:12

1
Защо откъде идват тези хора и как и къде ще живеят как

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини