Сунак и Мелони - със съвместен призив за справяне с миграцията

  • 06 октомври 2023 07:03

  • 932
  • 3
Сунак и Мелони - със съвместен призив за справяне с миграцията
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Британският премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, и италианският премиер Джорджия Мелони отправят съвместен призив от страниците на вестник „Таймс“ към европейските си колеги за спешни мерки за справяне с нелегалната миграция.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Междувременно Сунак обяви, че Обединеното кралство е подписало нови споразумения със Сърбия, Белгия и България, които ще помогнат за укрепване на двустранното сътрудничество по въпроса, информира БНР.  

В изключително рядък случай на съвместна статия на двама държавници, Сунак и Мелони предупреждават останалата част от Европа, че „сега е време за действие“ на фона на растящия брой мигранти, влизащи нелегално в Европа. Двамата посочват, че много от хилядите хора, които всяка седмица пресичат Средиземно море към Италия, ще се отправят на север и ще се опитат да прекосят Ламанша към Обединеното кралство. Сунак и Мелони, които станаха премиери по едно и също време през октомври миналата година и се смята, че се разбират много добре в личен план, предупредиха, че неуспехът да се спре потока от нелегална миграция ще застраши „историческата роля“ на Великобритания и Италия като места за предоставяне на убежище. 

Вестник „Таймс“ пише, че двамата са бесни на Педро Санчес, министър-председателя на Испания, за отказа да включи миграцията в официалния дневен ред на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада. Сунак, който ще бъде домакин на тази среща догодина, отхвърли фотосесия и пресконференция със Санчес и вместо това проведе неофициална едночасова среща с Мелони, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и френски, нидерландски  и албански представители за обсъждане на по-твърди предложения за справяне с миграцията. 

От „Даунинг стрийт“ посочиха, че инициативата на Сунак показва как Великобритания все още може да играе водеща роля в Европа въпреки Брекзит.

Последвайте канала на

Десислава Станева
932 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хахахаха

2023.10.06 | 07:25

3
Британците преди разправяха, че ако разрешат безвизовото пътуване на ЕС ще влезнат 30 млн. Българи и Румънци в страната. Сега може би разбраха поне някой от тях, че не българите и румънците им са големият проблем.

2023.10.06 | 07:17

2
Ко стана братчет,що не си искаш родата !?!?! Не е сега времето ,времето беше когато баба Меркел ги покани да я треснете с вибратора у главата .на еврогеичетата им трябват живи вибратори ама те искат и да ядът и да правят белички

2023.10.06 | 07:16

1
Ко стана братчет,що не си искаш родата !?!?! Не е сега времето ,времето беше когато баба Меркел ги покани да я треснете с вибратора у главата .на еврогеичетата им живи вибратори ама те трябватискат и да ядът и да правят белички

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини