Великобритания се отказа да премахва спорни паметници

  • 05 октомври 2023 11:54

  • 722
  • 1
Великобритания се отказа да премахва спорни паметници
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Спорните паметници във Великобритания трябва да останат на мястото си, но с допълване на изчерпателно обяснение. Това постанови британското правителство, съобщава "Ройтерс".

Решението идва, след като редица статуи бяха премахнати по време на протестите срещу расизма, които обхванаха света през 2020 г.

Каква да бъде съдбата на статуите на исторически личности като колонизатори или търговци на роби, се превърна в спорен въпрос във Великобритания, след като един такъв паметник беше съборен от протестиращите на "Животът на черните има значение" (Black Lives Matter) в град Бристъл, а други бяха премахнати от властите.

Тогавашният премиер Борис Джонсън и министри заклеймиха тези действия като цензура на историята. От своя страна, активисти и някои обществени фигури заявиха, че на прославянето на такива фигури в публичното пространство трябва да се сложи край.

Риши Сунак пред консерваторите: Мъжът си е мъж, жената - жена

В новите насоки на Министерството на културата се посочва, че пазителите на спорни статуи и паметници трябва да се съобразяват с политиката на правителството за "запазване и обяснение".

Последвайте канала на

Калина Христова
722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.05 | 15:21

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини