Германският вестник "Велт": Проблемът за опазването на външните граници на ЕС не е в България

  • 29 септември 2023 11:12

  • 7390
  • 7
Германският вестник "Велт": Проблемът за опазването на външните граници на ЕС не е в България
© Булфото (архив)

"Проблемът за опазването на външните граници на Европейския съюз не е в България," това написа германският в. "Велт".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1550

"До неотдавна източната външна граница на ЕС от България до Турция се смяташе за преодолимо предизвикателство за сигурността. Дупки в рушащата се ограда и корумпирани служители характеризираха обстановката по 270-километровата граница. Обаче управляващите в София, чиято заявена цел е влизането на България в Шенгенското пространство, напоследък засилват борбата с корупцията и нелегалната миграция", добави медията от Федералната република.

"По данни на Министерството на вътрешните работи в София само до август тази година са предотвратени 131 000 опита за незаконно преминаване на границата, което е с 40% повече от предходната година. Документирани са случаи на използване на сила от гранични служители срещу мигранти - но също така и нападения срещу служителите на българската полиция", посочи още изданието.
 
"Освен това рязко се е увеличил броят на разследванията срещу трафиканти, които често превеждат мигранти от България към Германия. Тук трябва да се отбележи и сътрудничеството с Европол и разследващите от Германия", написа още медията.

Общо 266 души са задържани при полицейска операция срещу нелегалната миграция в цялата страна

"София отчита успехи и по Западния балкански маршрут, който минава през България през Сърбия и Северна Македония. Така например почти никакви нелегални мигранти от България вече не достигат до Сърбия, откъдето преди са продължавали пътя си на север. Според запитване на "Велт" броят на регистрираните нелегални опити за преминаване от Северна Македония е над десет пъти по-голям от броя на преминаванията от България.
 
"Това означава, че проблемът е основно в Хърватия и Словения, които са най-близките външни граници на ЕС", направи своя извод вестникът.

"Що се отнася до присъединяването на България към Шенгенското пространство Германия вече се е ангажирала да подкрепи София в постигането на тази ѝ цел. България отговаря на всички критерии, заяви преди година германският канцлер Олаф Шолц", написа още "Велт".

Последвайте канала на

Novini.bg
7390 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Да бе

2023.09.29 | 13:20

6
Проблемът е точно в Германия.Те повикаха тази паплач тук.Азия и Африка си чистят тук катуните и престъпниците,а ние им ги храним.Те са напълно неуки и невъзпитани, и това е тихо заробване.до сега където са се появили правят всичко подобие на катуни.

2023.09.29 | 14:15

7
Така е. Не може всеки индианец от Африка и Азия да се премести в Европа. Физически е невъзможно. Това тук не е лунапарк.

2023.09.29 | 11:44

1
България пази Западна Европа и не я пускат в Шенген, а Испания,Италия и Гърция са в Шенген, въпреки че са магистрали за главорези от Африка. Ако онези в Западна Европа станат гето, няма да ми липсват. Гнусни типове са.
До 4:

2023.09.29 | 13:03

5
Хе-хе. ДПС вече е в Европейския парламент. А има и по-кopyмпирани от ДПС като зелените терористи на Ска Келер и "социалдемократите". Ние не сме изобретили кopyпцията.

2023.09.29 | 12:58

4
1, няма общо с миграция. Как си представяш да разрешат фирмите на ДПС да вкарват каквото искат от Турция в ЕС.
До 1 и 2

2023.09.29 | 12:19

3
Точно!

2023.09.29 | 11:46

2
Кан Тервел също е пазил Западна Европа от арабите. Диваците на Запад не могат да казват "благодаря" на България, защото са хейтъри и лицемери.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини