Помощта за Шри Ланка може да се забави, след като преглед на МВФ установи потенциален недостиг на приходи

  • 27 септември 2023 15:22

  • 675
  • 1
Помощта за Шри Ланка може да се забави, след като преглед на МВФ установи потенциален недостиг на приходи
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че не e постигнал споразумение на ниво персонал със Шри Ланка при първия си преглед на финансите на страната заради потенциален дефицит в генерирането на държавни приходи. Прегледът се извършва в рамките на плановете за отпускане на спасителен пакет от 2,9 милиарда долара за Шри Ланка, предаде Ройтерс,цитирани от БТА.

Говорейки след двуседмично посещение в южноазиатската страна, ръководителят на делегацията на МВФ Петер Бройер заяви, че вторият транш от около 330 милиона долара по програмата за Шри Ланка ще бъде отпуснат едва след като МВФ постигне споразумение на ниво персонал със страната. Засега няма фиксиран график кога това би се случило.

"Шри Ланка постигна похвален напредък в прилагането на трудни, но много необходими реформи. Тези усилия дават плодове, тъй като икономиката показва колебливи признаци на стабилизиране", се казва в изявление на фонда.

Шри Ланка отбелязва 75-тата годишнина от независимостта си

"Екипът ще продължи дискусиите си в контекста на първия преглед с цел постигане на споразумение на ниво персонал в близко бъдеще", добавят от МВФ.

Делегацията на МВФ съобщи още, че въпреки първите признаци на стабилизация, пълното икономическо възстановяване все още не е гарантирано и импулсът на растежа остава слаб.

През последните шест месеца инфлацията в Шри Ланка спадна, като през септември достигна 1,3 на сто на годишна база. Същевременно местната валута поскъпна с около 12 процента, а валутните резерви на страната се подобриха.

Въпреки че мобилизирането на приходи се е подобрило в сравнение с миналата година, МВФ предупреди, че се очаква до края на годината приходите в бюджета на Шри Ланка да бъдат с близо 15 процента под първоначалните прогнози.

Последвайте канала на

Калина Христова
675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.27 | 17:42

1
Това е по-добро от всяка_ виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> tyny.to/sbiom

Добави коментар

Водещи новини