ЕС иска подробности относно плановете на Азербайджан за бъдещето на арменците от Нагорни Карабах

  • 26 септември 2023 19:25

  • 1773
  • 2
ЕС иска подробности относно плановете на Азербайджан за бъдещето на арменците от Нагорни Карабах
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

ЕС каза днес, че е поискал от Баку повече подробности за визията за бъдещето на арменците от Нагорни Карабах в Азербайджан. Искането е било отправено след разговори между съветници по външната политика от Баку и Ереван, предаде Ройтерс.

Това се случва в момент, когато гладни и изтощени арменски семейства задръстиха пътищата, бягайки от домовете си в анклава Нагорни Карабах, докато САЩ призоваха Азербайджан да защити цивилните и да разреши доставката на помощ.

Арменците от Нагорни Карабах започнаха да бягат от анклава, след като сепартистките им сили бяха разбити при светкавична операция на азербайджанската армия. Най-малко 19 000 от 120 000-те етнически арменци, които наричат свой дом Нагорни Карабах, вече преминаха в Армения, заяви арменският вицепремиер Тигран Хачатрян, цитиран от ТАСС.

Междувременно шефката на Американската агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауър от арменската столица Ереван призова  Азербайджан "да поддържа споразумението за прекратяване на огъня и да предприеме конкретни стъпки за защита на правата на цивилните в Нагорни Карабах“.

Пауър, която по-рано днес предаде на арменския премиер Никол Пашинян писмо, изразяващо подкрепа от президента на САЩ Джо Байдън, каза, че използването на сила от Азербайджан е неприемливо и Вашингтон търси подходящ отговор. 

Тя призова президента на Азербайджан Илхам Алиев да спазва обещанието си да защитава правата на етническите арменци, да остави напълно функциониращ Лачинския коридор, който свързва региона с Армения, да позволи доставки на помощи и да допусне там международна мониторингова мисия. Шефката на американската агенция допълни, че САЩ ще осигурят хуманитарна помощ в размер на 11,5 млн. долара.

Бежанци от Нагорни Карабах продължават да пристигат в Армения

Алиев се ангажира да гарантира безопасността на арменците от Нагорни Карабах, но каза, че "неговият железен юмрук е пратил в историята идеята за независимостта на региона", припомня Ройтерс.

Победата на Азербайджан променя баланса на силите в региона на Южен Кавказ, който е смесица от етноси и кръстовище на петролопроводи и газопроводи и в който Русия, САЩ, Турция и Иран се борят за влияние, посочва Ройтерс.

След разпадането на Съветския съюз Армения разчиташе на партньорство в областта на сигурността с Русия, докато Азербайджан се сближи с Турция, с която има общи езикови и културни връзки.

В последно време Армения се стреми към по-тесни връзки със Запада и обвинява Русия, която има миротворци в Нагорни Карабах, но сега е заета с войната в Украйна, че не е успяла да защити Нагорни Карабах. Москва отрича да има вина и каза на Пашинян, че "той прави голяма грешка, като флиртува със Съединените щати".

Анатолий Антонов, руският посланик в САЩ заяви, че Вашингтон трябва да спре да подклажда антируски настроения в Армения, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1773 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.27 | 00:25

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.26 | 20:54

1
Слава на братска Русия! Победа!

Добави коментар

Водещи новини