Полският премиер: Цяла Европа може да заприлича на Лампедуза

  • 19 септември 2023 20:51

  • 4354
  • 6
Полският премиер: Цяла Европа може да заприлича на Лампедуза
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Полското правителство прие резолюция, с която иска да изпрати силен сигнал до Европейската комисия (ЕК) и полската опозиция, че не е съгласно с нелегалната миграция, съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Моравецки заяви, че кабинетът е приел резолюцията във връзка с миграционната криза на италианския остров Лампедуза и предложенията относно миграционната политика, обявени от органите на ЕС за справяне с големия миграционен поток. 

В изявление след заседанието на кабинета Моравецки посочи, че резолюцията е сигнал от страна на правителството както към ЕК, така и към "всички политически сили в страната, включително "Гражданска платформа", че полското правителство не е съгласно с нелегалната имиграция".

"Искаме също така да изпратим ясен предупредителен сигнал, защото Лампедуза е предупреждение", каза премиерът. 

"Цяла Европа, целият ЕС, може да заприлича на Лампедуза, ако тънем в същите грешки, схеми и механизми, които ЕК предлага", категоричен е Моравецки. 

Кметът на Лампедуза: Мигрантската вълна достигна точката, от която няма връщане назад

"Те не са се поучили от грешките от миналото и се върнаха към онези механизми, които вече бяха напълно отхвърлени на заседанието на Европейския съвет през юни 2018 г.", каза Моравецки. 

"Припомням ви, че Европейският съвет отхвърли механизма за принудително преместване и всякакви плащания за неприемане на нелегални имигранти. Сега ЕК се връща към това."

Вицепремиерът Ярослав Качински, който оглавява управляващата партия "Право и справедливост", заяви, че положението на Лампедуза символизира ситуация, която заплашва цяла Европа.

"Единственото (решение) е реално, истинско запечатване на границите и вземане на решения за връщане на тези, които преминават", каза той.

Европейската комисия предложи пакт за мигрантите, според който членовете на ЕС ще трябва да приемат първоначална квота от 30 000 мигранти от държави, понасящи основната тежест на миграцията от Близкия изток и Африка, като Гърция и Италия, или да плащат по около 22 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4354 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Майтапчи Йово

2023.09.20 | 02:20

6
А не могат ли олигофрените от Брюксел и Страсбург да си вземат църните орки при тях, и да си ги дундуркат?!?
Lissa

2023.09.20 | 01:37

5
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.19 | 21:26

1
маймуните да си заминават откъдето са дошли

2023.09.19 | 22:59

4
kolega pri tezi pe dali deto rakovodiat evropa shte ni zarinat arabskite manafi i nikoi niama da se varne

2023.09.19 | 22:57

3
polski bokluk ta evropa otdavna e lampeduza razhodi se bokluk iz evropa i shte sreshnesh samo manafi i cfernilki
Цв

2023.09.19 | 21:31

2
Ами, че тя си прилича!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини