Урсула фон дер Лайен: България трябва да бъде приета незабавно в Шенген

  • 13 септември 2023 10:04

  • 3895
  • 12
© Novini.bg

В традиционната годишна реч за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент в Страсбург, докато говореше по темата с миграцията, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е призова за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген.

Искам да благодаря на България и Румъния, че ръководят пътя. Те са лидери – показаха най-добри практики и за убежището, и за връщането. България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги пуснем вътре без повече забавяне, каза тя. Думите ѝ бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

След по-малко от 300 дни европейците ще отидат да упражнят правото си на глас. Това ще бъде и момент да се вземе решение какво бъдеще, каква Европа искат хората. Съюзът ни днес отразява визията на онези, които искаха по-добро бъдеще след Втората световна война. Когато разговарям с младите хора днес, виждам същото желание. В един свят на несигурност Европа трябва за пореден път да отговори на призива на историята. Именно това трябва да правим заедно. Като начало трябва да спечелим доверието на европейците и през следващите 300 дни да свършим работата, която са ни възложили, заяви Фон дер Лайен.

Сега имаме Европейски зелен пакт, централен елемент на икономиката ни, проправихме пътя за цифровия преход, имаме историческия инструмент NextGenerationEU, който обединява 800 млрд. евро, положихме основните за здравен съюз, започнахме да ставаме по-независими в сектори от стратегическо значение, като енергетиката и суровините, положихме огромна работа и в областта на равенството на половете, посочи председателят на ЕК.

Фон дер Лайен, за която се очаква догодина да се кандидатира за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС, каза че тя и екипът ѝ са изпълнили над 90% от обещанията, които е направила, когато пое ръководството на Европейската комисия през 2019 година.

Когато застанах пред вас през 2019 г. с моята програма за зелена, дигитална и геополитическа Европа, знам, че някои от вас изпитваха съмнения, обърна се Фон дер Лайен към депутатите в последната си реч "За състоянието на Съюза" преди изборите за Европейски парламент идния юни.

Но вижте къде се намира Европа днес. Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз – подкрепящ Украйна, противопоставящ се на руската агресия, отговарящ на настъпателността на Китай и инвестиращ в партньорства, каза още тя. Сега имаме Европейска зелена сделка, която е на централно място в нашата икономика и е без аналог по своята амбиция, добави тя.

Европейската икономика за пореден път показва, че може да бъде движещата сила на прехода към зелена енергия. Това е силата на отговора на Европа към изменението на климата. Ще проведем редица диалози с промишлеността относно прехода към чиста енергия. Вярваме, че този преход е от съществено значение за бъдещето развитие на Европа. Ще се стремим към честен и справедлив преход – с достойни работни места и обещание никой да не бъде изоставен, подчерта Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия. Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората. Държавните субсидии на Китай изкривяват пазара в сектора на електрическите превозни средства. ЕС започва разследване на идващите от Китай електрически превозни средства. Трябва да се справим с тези нелоялни практики. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай, каза председателят на ЕК.

Искаме да започнем стратегически диалог за развитието на земеделието в ЕС, обяви още тя.

Фон дер Лайен очерта три основи предизвикателства за промишлеността в ЕС - недостиг на работна ръка и недостиг на умения, инфлация и улесняване на стопанската дейност. Трябва да подобрим достъпа до пазара на труда, имаме нужда и от квалифицирана миграция, трябва да отговорим и на предизвикателствата на технологиите, отбеляза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен с реч за състоянието на ЕС

Другото основно икономическо предизвикателство е овладяването на инфлацията. Добрата новина е, че Европа започва да понижава цените на енергията. Не сме забравили как миналата година Путин опита да използва газа като енергия. Мнозина смятаха, че няма да имаме достатъчно енергия да изкараме зимата, но успяхме, защото останахме единни, коментира Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

По думите ѝ Европа, заедно със световните си партньори, трябва да бъде начело на нова световна рамка за изкуствения интелект, която да се основава на три стълба - предпазни мерки, управление и иновации.

Преди 4 г. казах, че ако сме единни отвътре, никой няма може да ни раздели. Нашият подход ни даде сила да действаме по-стратегически, по-силно и уверено, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен отбеляза, че Русия се опитва да създаде хаос в Африка, затова ЕС трябва да работи с легитимно избраните власти на континента. 

Миграцията трябва да бъде управлявана това изисква търпение, дългосрочна стратегия и единство с нашите партньори. Укрепихме границите, но миграцията изисква постоянни усилия, каза тя. 

Председателят на ЕК заяви, че тъй като европейското законодателство е остаряло, ще бъдат направени законови промени, които да подпомогнат борбата срещу трафика на хора. Време да сложим край на тази безчовечна и престъпна дейност, подчерта Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

Тя увери, че подкрепата за Украйна ще продължи.

Сега е моментът Европа да отговори на призива на света. Да живее Европа, завърши речта си Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

Вижте ТУК пълния текст на речта за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия.

Речта за състоянието на Съюза (State of the Union – SOTEU) е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа. Дебатът за състоянието на ЕС демонстрира отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС и спомага за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3895 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Дедо

2023.09.13 | 17:01

12
Долен боклук.
Просто човек

2023.09.13 | 12:05

9
Мястото ни е в ЕС! Слава!

2023.09.13 | 14:19

11
Каква слава бе? Стига с тая слава, да те е_ба в промития мозък лумпенясал. Слава вика... олигофрен
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.09.13 | 14:06

10
АМИ ПЪРВО ДА СЕ НАУЧАТ ДА СПИРАТ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ...,ЩОТО ЕВРОПА НЕ Е ТОВА . ,КОЕТО СИ МИСЛЯТ ЛУМПЕНИТЕ , КОИТО МАЧКАТ ДЕЦАТА НИ ...., И ПОСЛЕ ШЕ МАЧКАТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ....

2023.09.13 | 11:19

8
ми не, не щем!
доган мангала

2023.09.13 | 11:16

7
ИЗЧЕЗВАЙ УРСУЛО БОКЛУК ТАКЪВ

2023.09.13 | 11:14

6
ЕВРОСПЕРМИ ИЗЧЕЗНИ АМЕРИКАНСКИ БОКЛУК

2023.09.13 | 11:04

5
Не мисля.
байдън и този кучи син

2023.09.13 | 11:01

4
ЛАПАШ АМЕРИКАНСКИ С ПЕРМИ УРСУЛА
байдън и този кучи син

2023.09.13 | 11:00

3
МРИ БЕ КУЧЕ
Цв

2023.09.13 | 10:46

2
Тая жива ли е още?

Добави коментар

Водещи новини