Италия изпраща помощ на бедстващата заради наводнения Либия

  • 12 септември 2023 14:21

  • 836
  • 0
Италия изпраща помощ на бедстващата заради наводнения Либия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Италия ще предостави помощ на Либия, чиято източна част беше засегната тежко от наводненията, причинени от бурята "Даниел", предадоха АНСА и Франс прес.

Новината съобщи в социалната мрежа "Екс" италианският външен министър Антонио Таяни. За Либия е заминал екип за оценка на щетите, чиято дейност ще бъде координирана от италианската гражданскаа защита. По разпореждане на премиерката  на Италия Джорджа Мелони е активиран механизъм за оказване на съдействие на бедстващата страна.

Мелони също така изрази солидарността на Италия със семействата на жертвите на наводненията и с либийския народ.

Същата буря "Даниел" отне живота на най-малко 27 души в Гърция, Турция и България, пише БТА.

Наводненията в Либия погубиха над 2000 души

В Източна Либия се намират основни претролни находища и петролни терминали.  Полетите между петролните производствени обекти бяха временно преустановени, а дейностите, свързани с добив и преработка на петрол, бяха драстично намалени заради наводненията.

Най-тежко засегнат от наводненията е източнолибийският град Дерна. Известен с боядисаните си в бяло къщи и с палмовите си градини, градът се намира на около 900 километра от Триполи, припомня Асошиейтед прес. Той е контролиран от силите на влиятелния военен командир Халифа Хафтар, който е свързан с източнолибийското правителство, базирано в Бенгази. 

По-голямата част от Дерна е била построена от Италия по времето, когато Либия беше под италианска окупация през първата половина на 20-и век. След свалянето от власт и убийството на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. Дерна се превърна за известно време в средище на екстремистки групировки.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини