Руши Сунак се срещна с китайския си колега

  • 10 септември 2023 15:50

  • 968
  • 1
Руши Сунак се срещна с китайския си колега
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Британският министър-председател Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, заяви, че е изразил загриженост за каквато и да било китайска намеса в парламентарната демокрация на Великобритания по време на среща с китайския премиер Ли Цян на срещата на върха на Г-20 в Индия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става след новината за арестуването на двама предполагаеми китайски шпиони. Британският в. "Сънди таймс" съобщи, че единият от арестуваните по подозрение в шпионаж в полза на Китай е бил специалист по парламентарни изследвания в британския парламент.

Сунак посочи, че е ограничен в това, което може да каже за продължаващото разследване, но заяви пред журналисти, че е изразил пред китайския премиер Ли Цян "много силна загриженост за каквато и да било намеса в парламентарната ни демокрация, което очевидно е неприемливо". 

Британският премиер Риши Сунак: От днес започва нова ера

Консервативното правителство на Сунак се стреми към размразяване на отношенията с Китай, ангажирайки се с Пекин по въпроси като климатичните промени, но също така го критикува в няколко области, включително по отношение на човешките права.

В китайското съобщение за срещата не се споменава за обвиненията в шпионаж, но се изразява одобрение за разширеното практическо сътрудничество на Великобритания с Китай, като се добавя също, че според Ли Цян "двете страни трябва да се справят правилно с различията си".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
968 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Hitler

2023.09.10 | 21:14

1
Ciganska angliq, na sapun vashta mama

Добави коментар

Водещи новини