Средните цени на основните хранителни продукти в Румъния са паднали до 49% през август

  • 08 септември 2023 15:19

  • 857
  • 2
Средните цени на основните хранителни продукти в Румъния са паднали до 49% през август
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Средните цени на основните храни в Румъния, обхванати от приетата правителствена наредба, ограничаваща търговските надбавки, са паднали с до 49% в големите вериги магазини през август тази година спрямо юни 2023 г. Това показват анализирани от Съвета по конкуренция данни, които бяха публикувани днес.

Най-големи намаления са отчетени при плодовете и зеленчуците. Средната цена на сливите е намаляла с 49%, на гроздето – с 47%, а на доматите, лука, жълтите чушки, морковите и картофите – с 31% до 37% спрямо отчетния период.

В категорията млечни продукти средната цена на сиренето е с 16,3% по-ниска, на киселото мляко с 10,5%, а на млякото с 6,2%. 

Цените на други продукти от потребителската кошница, като брашно, хляб, масло, олио, яйца и захар, също са се понижили през август. Поевтинели са и пилешкото и свинското месо, с изключение на свинския бут с кости, чиято цена се повишава леко - с 2%.

"При анализите, извършени през целия август, забелязахме, че в повечето магазини има намаления на основните храни. Установихме, че средните цени на някои храни намаляват постепенно, тук става въпрос за кисело мляко, царевица, свинско месо, лук, моркови, чушки, сливи и грозде, но има и продукти като хляб, брашно, яйца, за които цените варират, но са под средната цена от юни“, заяви Богдан Kирицою, председател на Съвета за конкуренция.

На 1 август 2023 г. влезе в сила правителствена наредба, която определи таван на цените на основните продукти. 

Край с безплатната доставка по куриер от онлайн магазините

Последвайте канала на

Десислава Станева
857 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хаа

2023.09.09 | 02:40

2
Тука е само нагоре, нивга надоле

2023.09.08 | 15:42

1
Пълни глупости.

Добави коментар

Водещи новини