13 души закопчани в Кипър след антимигрански протест

  • 02 септември 2023 14:39

  • 1170
  • 1
13 души закопчани в Кипър след антимигрански протест
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Кипърската полиция арестува 13 души, след като по време на антимигрантски протест в крайбрежния курортен град Лимасол бяха разбити витрини и подпалени кофи за боклук, съобщиха днес властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1673

Полицията уточни, че петима души са съобщили, че са били нападнати по време на шествието в петък вечер, в което са участвали около 500 демонстранти. На петимата пострадали е оказана медицинска помощ в болница.

Сред арестуваните е и предполагаемият организатор на протеста.

Любителско видео, излъчено в местни медии и сайтове, показва изпочупени витрини, горящи кофи за смет на улицата и група протестиращи, скандиращи антиимигрантски лозунги.

Насилието избухна само няколко дни, след като група кипърски гърци, носещи качулки и размахващи бухалки, се опитаха да нападнат протестиращи сирийци в село, което е огнище на напрежение между местните жители и мигранти.

Полицията задържа най-малко двадесет души във връзка с този инцидент в  крайморското селище Хлорака, където паралелните протести на около 250 сирийци и също толкова кипърски гърци прераснаха в насилие.

В Кипър има напрежението заради големия приток на мигранти, а властите се борят да се справят с броя им.

Кипърски официални представители многократно са подчертавали, че мигрантите са около 6 процента от населението на острова, а това е над пет пъти повече спрямо средното за други държави членки на Европейския съюз.

Кипърският президент Никос Христодулидис осъди  случилото се.

„Това, което видяхме снощи, няма нищо общо с проблема с миграцията и не бива да бъркаме двете“, каза Христодулидис пред репортери.

„Ако всички тези хора, които бяха замесени, обичаха или бяха загрижени за страната си, те не биха извършили такива действия, от които преди всичко тя да се срамуват,“ допълни той.

Кипърският президент каза още, че властите през последните шест месеца са успели значително да ограничат броя на пристигащите мигранти и да увеличат репатрирането.

Демонстрация в подкрепа на мигрантите е планирана за тази вечер.

Спасиха 76 мигранти, бедстващи край Закинтос

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тези. Докога

2023.09.02 | 18:25

1
Нашествениците вън!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини