Шолц смята, че срещата на Г-20 ще бъде важна въпреки големите отсъстващи от нея

  • 02 септември 2023 07:12

  • 1219
  • 3
Шолц смята, че срещата на Г-20 ще бъде важна въпреки големите отсъстващи от нея
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че предстоящата среща на върха на Г-20 в Индия ще бъде с важно значение, независимо от очакваното отсъствие на нея на лидерите на Русия и Китай, предаде Ройтерс.

„Г-20 ще запази важното си значение и занапред“, каза канцлерът в интервю за германското радио, излъчено снощи.

Според Шолц Г-20 все още има с какво да допринесе на международната сцена и трябва да изпълни задълженията си към развиващите се страни, особено сега на фона на разширяването на БРИКС - организация на световни икономики като Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Канцлерът, който е лидер на Германската социалдекратическа партия, добави, че страните с колониално минало имат отговорност да позволят на бившите си колонии да се развиват, пише БТА.

Олаф Шолц планира офанзива за стимулиране на икономическия растеж на Германия

Той предложи да се помогне на бившите колонии в добиването и преработката на природните им богатства чрез по думите му „справедливи партньорства“.

В интервюто Шолц за пореден път се обяви срещу възраждането на ядрената енергетика в Германия и дебатите, които се водят по тази тема.

„Ядрената енергетика в Германия е мъртъв кон“, каза Шолц.

Неговите коалиционни партньори от либералната Свободна демократическа партия наскоро настояха Германия да не се самолишава от тази възможност за производство на енергия.

За да се построят нови атомни електроцентрали, ще е нужно много време и инвестиции, каза Шолц. По думите му всеки нов АЕЦ ще погълне поне 15 милиарда евро и ще се строи 15 години.

По обсъждания от мнозина въпрос за възможно въвеждане на ценови таван за промишления ток в Германия Шолц попита откъде ще бъдат взети парите за подобна мярка и добави, че възможностите са три: тя да се финансира от останалите потребители на електричество, с пари на данъкоплатеца или със заеми.

Отложеното посещение на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в Германия вероятно ще се състои в началото на 2024 г., предаде ДПА, като се позова на германското президентство.

Оттам заявиха, че след визитата на държавния глава на федералната република Франк-Валтер Щайнмайер в четвъртък вечер в Париж са започнали обсъждания за определяне на дата.

Посещението на Макрон в Германия беше предвидено за началото на юли, но внезапно беше отменено заради избухналите тогава бунтове във Франция заради смъртта на младеж при полицейска проверка.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1219 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
илюминат-ренегат

2023.09.03 | 13:33

3
Г-7 се губят пред БРИКС!
Бояджията

2023.09.02 | 11:46

2
Всъщност кой ще присъства смешници

2023.09.02 | 09:02

1
През цялото време ще дрънкат за Украйна а за другите държави кучета ги яли

Добави коментар

Водещи новини