Бивш външен министър на Словакия обяви, че ще се кандидатира за президент

  • 31 август 2023 06:45

  • 648
  • 0
Бивш външен министър на Словакия обяви, че ще се кандидатира за президент
© Getty Images

Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок обяви вчера кандидатурата си за предстоящите идната пролет президентски избори, в които настоящата президентка Зузана Чапутова няма да участва, предаде ДПА.

Корчок, който ще се кандидатира като безпартиен, беше външен министър на Словакия от 2020 г. до 2022 г. и води активна кампания в подкрепа на Украйна в тази си роля. Преди да бъде назначен за външен министър, 59-годишният дипломат е бил освен това държавен секретар и посланик на Словакия в Германия (2005 г. до 2009 г.) и в САЩ (2018 г. до 2020 г.).

Нови министерски оставки на фона на правителствената криза в Словакия

В Словакия държавният глава се избира директно от народа, като продължителността на мандата му е пет години. Корчок в момента е смятан за фаворит на изборите, чиято точна дата все още не е определена. Най-видният му съперник засега е друг бивш външен министър – Ян Кубиш. Той също е безпартиен кандидат и беше външен министър от 2006 г. до 2009 година. Кубиш е заемал ръководни дипломатически постове в ООН и е бивш генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (от 1999 г. до 2005 г.), както и специален представител на ЕС за Централна Азия, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
648 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини