Замерваха с камъни японското посолство в Китай

  • 28 август 2023 17:01

  • 1535
  • 1
Замерваха с камъни японското посолство в Китай
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Японският премиер Фумио Кишида осъди замерването с камъни на японското посолство в Китай и японски училища, случило се след като миналия четвъртък започна изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима", съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Той добави, че освен това е имало множество случаи на телефонен тормоз. "Тези инциденти са достойни за съжаление", подчерта Кишида пред медиите.

Япония привика и китайския посланик в Токио, за да протестира срещу вълната от телефонен тормоз от Китай, на който през последните дни са подложени японски компании. Ние "го призовахме да подкани китайския народ да действа спокойно и отговорно", добави Кишида.

Тестовете на водата около АЕЦ "Фукушима" не са отчели радиоактивност

"Дори след изхвърлянето (на водата от Фукушима) в океана САЩ например изразиха задоволството си от безопасния, изключително прозрачен и научно обоснован подход на Япония", напомни японският премиер, обръщайки се към китайското правителство.

От миналата седмица Китай преустанови целия внос на морски продукти от Япония в отговор на започването на изхвърлянето на вода, използвана за охлаждане на реакторите в атомната електроцентрала "Фукушима-1", опустошена от страшното цунами в североизточна Япония през 2011 г. Процесът получи одобрението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), а Токио е дал гаранции, че ще бъде безопасен за околната среда и човешкото здраве. 

След началото на изхвърлянето, очевидно случайно избрани японски предприятия, от пекарни до аквапаркове, започнаха да получават хиляди обаждания от китайски телефонни номера. В социалните мрежи китайски потребители споделиха видеоклипове, показващи как се обаждат на японски номера, като някои публикации получиха десетки хиляди "харесвания", отбелязва АФП.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че не е запознат с въпроса, когато беше попитан за обвиненията в тормоз по време на редовен брифинг, отбелязва Ройтерс. Но китайското посолство в Токио публикува изявление, в което се казва, че е изразило категорично несъгласие пред японските власти, защото китайското посолство и консулства в Япония получават "голям брой дразнещи обаждания от Япония". Според изявлението на посолството обажданията са причинили "сериозна намеса в нормалната работа на посолството и консулствата", заяви посланик У Цзянхао, цитиран от Ройтерс.

Китайското външно министерство добави, че двете страни са се споразумели да отложат посещението на ръководителя на японската партия "Комейто", младшия партньор в коалиционното правителство, предвид настоящото напрежение между двете страни. Нацуо Ямагучи планираше да посети Китай от 28 до 30 август с надеждата да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и да предаде лично писмо от премиера Кишида.

Пекин обаче подчерта, че отдава голямо значение на обмена и сътрудничеството с партията, която отдавна се е ангажирала с насърчаването на приятелството между двете страни.

Общо Япония планира да изхвърли повече от 1,3 млн. куб. м обработена вода от Фукушима в Тихия океан до началото на 2050 г., според настоящия график. От водата са отстранени всички радиоактивни вещества с изключение на тритий.  След това водата е разредена с морска, преди да бъде изхвърлена в океана. Така се гарантира, че нивото на радиоактивност в нея не надвишава целевата граница, зададена 40 пъти под обичайния, прилаган от Токио стандарт. 

Тестовете на морската вода, проведени след началото на изхвърлянето, потвърдиха, че нивото на радиоактивност е било според очакванията и не е надвишило определения таван.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1535 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ганас

2023.08.28 | 20:09

1
Според мен китайците правилно постъпват никой няма право да замърсява морето с такива отпадъци

Добави коментар

Водещи новини