Франция плаща на лозарите, за да намаляват насажденията си

  • 28 август 2023 13:14

  • 831
  • 0
Франция плаща на лозарите, за да намаляват насажденията си
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Става все по-трудно". Така един винопроизводител от региона на Бордо обобщава ситуацията, с която се сблъскват лозарите, докато секторът преживява сериозна трансформация, съобщава Си Ен Би Си, предаде БТА.

Климатичните аномалии и променящите се потребителски нагласи се отразяват тежко на винопроизводителите, като някои дори не са в състояние да поддържат винарните си работещи. Някои дори изкореняват лозя и търсят компенсации от държавата.

"През следващите пет години в региона на Бордо ще има все по-малко лозя", казва Силви Курсей, агроинжинер и еколог към Шато Тьоли.

По данни на местните власти през юни и юли са били подадени 584 молби за компенсации от винопроизводители, които искат или напълно да спрат производството, или да засаждат и други култури върху земите си. Молбите се отнасят за около 5000 хектара лозя, които са напът да изчезнат, или да бъдат променени. Лозарите могат да подават молби за подкрепа до средата на юли всяка година.

"Климатичните промени ускоряват този процес", казва Курсей за Си Ен Би Си и припомня, че през последните години производителите е трябвало да се справят с градушки, пролетни мразове и суши, които засягат реколтата. Според нея в близко бъдеще основният проблем ще бъде достъпът до вода, без която не може да се отглежда грозде.

Предизвикателствата обаче се повече. Исторически регионът на Бордо акцентира върху производството на червено вино, но потребителите все повече търсят леки вина и бира. Доказателство за това е увеличението на броя на пивоварните във Франция - те са увеличили от 322 през 2009 г. до 2500 през 2021 г. по данни на "Статиста".

През последните 100 години консумацията на вино във Франция постоянно пада - от рекордните 136 литра на човек годишно през 1926 г. до едва 40 литра през миналата година.

Освен това институтът О Еф Де Те (OFDT) изчислява, че за периода 2000-2020 г. продажбите на вино са спаднали с около 30 на сто, а тези на бира са се увеличи със 7 процента.

Износът на френско вино също намалява, макар и страната да си остава водещ производител в Европа, заедно с Испания и Италия. През 2022 г. обаче обемите са намалели с 5 на сто спрямо предходната година, сочат данните на Международната организация за лозя и вино (МОЛВ - IOVW).

В опит донякъде да реши проблема със свръхпроизводството френските власти са одобрили унищоването на вино, което би могло да напълни 100 басейна с олимпийски размери. За целта са предвидени 205 милиона евро. През юни Европейската комисия отпусна на Франция 165 милиона евро за целта, а сега Париж увеличи средствата. Земеделският министър Марк Фесно заяви, че операцията има за цел да "възпре колапса на цените, така че винопроизводителите отново да имат добри приходи".

В същото време германските вина и лозя се радват на обратната тенденция. По думите на Ернст Бушер, говорител на Германския институт за виното (DWI) "ефектът от повишаването на температурите е по-силен от негативите на екстремните явления".

По данни на МОЛВ през 2022 г. Германия е била единствената страна членка на ЕС, чието производство на вино се е увеличило. По официални данни увеличението е с 6 на сто спрямо предходната година "благодарение на сухото и горещо време".

Великобритания е в позиция, близка до тази на Германия. От 2000 г. досега лозовите насаждения са се учетворили, по данни на "Уайн Джи Би" (WineGB). През 2021 г. продажбите на вино са нараснали с 31 на сто годишно до 9,3 милиона бутилки.

Явор Гечев: С прилагането на Стратегическия план ще постигнем по-устойчив и конкурентоспособен лозаро-винарски сектор

Последвайте канала на

Десислава Станева
831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини