В Кипър разбиха мрежа за трафик на мигранти

  • 23 август 2023 17:50

  • 722
  • 0
В Кипър разбиха мрежа за трафик на мигранти
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Мрежа, действаща в Кипър, за трафик на незаконни мигранти от Ливан и Сирия до острова бе разбита при мащабна координирана операция днес, съобщиха от полицията. Петима сирийци са арестувани. Разследванията продължават, издадени са заповеди за още арести, предаде БНР.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1549

Ключови държавни служби и агенции – полицията, Отделът по миграция, силите за бързо реагиране, Отделът за киберпрестъпления, социални служби и други, се обединиха, за да подготвят и извършат операцията.

В акцията днес в област Лимасол участваха близо 40 служители от различни поделения на полицията.

„Пет души от сирийска националност бяха задържани като членове на престъпна организация за трафик на нелегални имигранти, очакват сенови арести“, бе посочено в официално изявление от президентството.

Арестуваните са живели в Кипър през последните години и изглежда са вконтакт с трафиканти в Сирия и в Ливан.

Мрежата е локализирана след информация, получена от Ливан, от чиято територия се смята, че започват незаконните потоци към острова.

Гръцката брегова охрана спаси близо петдесет мигранти в Средиземно море

Обменът ѝ е станал въз основа на споразумението за сътрудничество в областта на миграцията между двете страни.

Анализирана е дейността на организацията през последните три месеца. Кипърските власти са нащрек, тъй като заради активизирането на трафикантите от юни се наблюдава значително увеличаване на пристигащите по морския маршрут от Ливан и Сирия до Кипър лодки.

Справянето с контрабандните мрежи, които използват опасни плавателни съдове и практики, остава приоритет, заявиха от полицията.

Пресичането на престъпната дейност е част от усилията на правителството за ефективно справяне с миграционния проблем и демонстриране на нулева толерантност към явлението, подчертаха от президенството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини