Франс Тимерманс се оттегля от Еврокомисията заради парламентарните избори в Нидерландия

  • 22 август 2023 19:02

  • 333
  • 0
Франс Тимерманс се оттегля от Еврокомисията заради парламентарните избори в Нидерландия
© Getty Images/Guliver

Ръководителят на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс ще напусне поста си в Европейската комисия, за да се кандидатира на националните избори в Нидерландия през ноември, предаде Ройтерс.

Нидерландските "Партия на труда" и "Зелените леви" заявиха днес, че Тимерманс ще бъде техен лидер на общите избори на 22 ноември. Тимерманс, чийто мандат в Европейската комисия приключва през ноември следващата година, заяви през юли, че иска да получи шанс да стане следващият нидерландски премиер,

Служител на Комисията заяви пред Ройтерс, че Тимерманс ще подаде оставка от Комисията след съобщението на лейбъристите и зелените.

Вицепрезидент на ЕК поиска да стане премиер на Нидерландия

По-рано днес говорител на ЕК отказа да коментира процеса на избиране на наследник на 62-годишния нидерландец, който отговаря за "зелената сделка" на ЕС - широкообхватния пакет от политики в областта на изменението на климата и околната среда.

Малко вероятно е заместникът да има влиянието на Тимерманс, особено по време на преговорите на ООН за климата през ноември. Нидерландецът изигра ключова роля в изработването на споразумение на миналогодишната среща на върха КОП27. Възможно е заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович и комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони да поемат отговорностите на Тимерманс, тъй като и двамата са работили с него по различни проекти, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини